Seaduseparandus puudutab kõrgharidust, kodutust, valimiskampaaniaid ja perekondade õigusi, trotsides konstitutsioonikohtu otsust, vahendab BBC News.

Euroopa Liit ja USA on kutsunud Ungarit üles austama demokraatia põhimõtteid.

Peaminister Viktor Orbánile avaldatakse survet vähemalt hääletuse edasilükkamiseks, kuni Euroopa Nõukogu eksperdid seaduseparandused läbi vaatavad.

Fidesz väidab, et muudatused on vajalikud 1989. aastal pärast kommunismist vabanemist vastu võetud eelmise põhiseadusega lõpparve tegemiseks.

Orbán süüdistab Euroopa Liitu Ungari siseasjadesse sekkumises. Ta väidab, et suured reformid on vajalikud Ungari institutsioonide uuendamiseks, sest kommunismi pärandit pole veel täielikult minema pühitud.

Seaduseparandused tühistavad konstitutsioonikohtu varasemad otsused ning piiravad kohtu õigust tulevikus parlamendis vastu võetud seadusi vaidlustada.

Tegemist on neljanda parandusega Ungari põhiseaduses pärast selle jõustumist 14 kuud tagasi. See toetab väiteid, et uus põhiseadus võeti vastu kiirustades ja vigasena.

Kriitikud kodu- ja välismaal väidavad, et seaduseparandused lammutavad demokraatia arhitektuuri, mis ehitati üles pärast kommunismi kokkuvarisemist, ning lubavad Fideszil tsementeerida oma ideoloogia riigi südames.

Laupäeval protesteeris Budapestis seaduseparanduste vastu mitu tuhat inimest.

Fideszi parandusettepanekud on järgmised:

- poliitilise reklaami piiramine avalik-õiguslikus meedias valimiskampaaniate ajal

- riiklike stipendiumide määramine tudengitele ainult siis, kui nad lubavad pärast õpinguid Ungarisse tööle jääda

- trahv või vanglakaristus kodututele, kes magavad tänaval.