Helsingin Sanomati ajakirjanik kasutas laenuteenust öö jooksul kaks korda ja laenutas alkohoolseid jooke kokku 63-eurose tagatisraha eest.

Viinalaenutaja luges ajakirjanikule (tema ametit teadmata - toim.) ette laenutingimused, mille alusel on laenatud kraam võimalik tagastada hiljemalt järgmise päeva hommikul kella üheteistkümneks.

Järgmisel hommikul viinalaenutusest ajakirjaniku kõnedele aga ei vastatud ja tagatisraha jäi laenutajate kätte.

Helsingin Sanomate reporteriga hiljem rääkinud viinalaenutaja ütles, et selle äriga ei rikastuta ning tegu on vaid laenutusega.

Soome sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna lubade ja järelevalve ameti Valvira esindaja Kari Kunnase sõnul on taoline äri Soomes kuritegu hoolimata sellest, kas raha tagastatakse või mitte.

Kunnase sõnul hetkel taolise tegevuse kohta mingeid teateid aga ei ole.

Ilta-Sanomat on aga varem kirjutanud, et taolist teenust on pakutud ka Soomes ning selle peamised kliendid olid kohalikud eestlased ja venelased.

Soomes on viinalaenutajaid võimalik karistada kuni 4-aastase vangistusega.

Eesti riigikantselei teatas septembris oma kirjas majandusministeeriumile, et lõpetab alkoholiseaduse muutmise eelnõu, mille eesmärk on keelata nn alkoholilaenud.

Nimelt puudub riigikantselei hinnangul vajadus seadust muuta, kuna tegu pole laenu, vaid jaemüügiga, ja on tehtud ettepanek seaduse täitmise järelevalve tõhustamiseks.