"Foserum näitas reaalselt, milliseid mõõtmeid võib sallimatus mustanahaliste vastu ja islamofoobia võtta, kui terve linn eirab toimuvaid inimõiguste rikkumisi," ütles Kitimbwa Sabuni reedel uudisteagentuurile The Local.

Sabuni esitas diskrimineerimist käsitleva aruande ÜRO rassilise diskrimineerimise likvideerimise komiteele (CERD) Rootsi molemeid ühendava organisatsiooni (NSMS) poolt. Raporti koostamisel tegi organisatsioon koostööd mitmete erinevate ühendustega, kes kõik nõustusid, et Rootsi ei suuda moslemite diskrimineerimist ohjata.

Raporti hinnangul elab Rootsis vähemalt 350 000 moslemit, mis teeb neist riigi suurima vähemuse.

Aruandes tehakse valitsusele ettepanek alustada uurimist seoseses kohalike võimude suutmatusega Somaalia sisserännanuid, kellest mõned olid pärast verbaalset ja psüühhilist tagakiusamist nii hirmul, et ei julgenud isegi oma lastel kooli lasta minna.

"Mitte kõik ei osalenud diskrimineerimises, kuid paljud oli selle vaikivad tunnistajad. Kohalikud võimuorganisatsioonid olid aga väga passiivsed," ütles Sabuni.

Rootsi integratsiooniminister Erik Ullenhag süüdistustega ei nõustnud, öeldes, et võrreldes teiste riikidega on Rootsi võtnud rassismi ja ksenofoobia suhtes kindla hoiaku.

Kahe aasta eest kohtus Ullenhag Rootsi moslemikogukonna esindajatega, et töötada välja strateegia islamofoobia vastu võitlemiseks.

„Meie, kes usume, et Rootsi väärtused on avatus ja tolerants, vastutame võitluse eest islamofoobia ja eelarvamuste vastu, mis võivad terroriaktile järgneda,” kirjutas Ullenhag tollal. „Me ei tohi kunagi lubada ühe isiku teol muuta kogu usundit kahtlaseks peetavaks või et kogu elanikkonnagrupile asetatakse kollektiivne süü."

Paremäärmuslike Rootsi Demokraatide juht Jimmie Åkesson on samas väitnud, et islam on suurim oht Rootsile pärast Teist maailmasõda.

Åkessoni sõnul on tänapäevane multikultuuriline Rootsi võimueliit islamist lähtuvate ohtude suhtes täiesti pime. Rootsi Demokraatide juhi väitel on enam kui kümme moslemi terroriorganisatsiooni end Rootsis sisse seadnud, Rootsis pannakse toime kõige rohkem vägistamisi Euroopas ning nende toimepanijate hulgas on enamuses moslemitest mehed.

Rootsi juristide arvates on Åkessoni sõnavõtt vihaõhutamine rahvusgrupi vastu.

Minister Ullenhag tuletas samuti meelde, et enam kui 99,9 protsenti Rootsi umbes 400 000 moslemist ei ole umbes 200 vägivaldse islamiäärmuslase nimekirjas, mida koostab Rootsi julgeolekupolitsei Säpo.