Nimelt väitis ajakirjanik eksklikult, et nimetatud ravimeid ei tohi koos võtta, sest "üks tapab teise toimeaine".

"Paratsetamoolil ja ACC-l ei ole negatiivset koostoimet ning neid tohib koos manustada," rõhutas Eesti apteekide ühenduse juhatuse liige proviisor Kristiina Sepp ning lisas, et mõistagi tuleb ravimite tarvitamisel järgida ette nähtud annuseid.

Tartu ülikooli farmakoloogia instituudi juhataja professor Aleksander Žarkovski peab Reporteris esitatud saatelõiku kahetsusväärseks. "See on absurdne ja lubamatu, et sellist valeinformatsiooni meedias levitatakse kuna see kahjustab oluliselt apteekrite mainet. Iga proviisor, kes on lõpetanud Tartu ülikooli, teab toksikoloogia loengutest kindlasti seda põhitõde, et paratsetamool ja atsetüülsüsteiin ei interakteeru omavahel," kinnitas professor Žarkovski.

"Tõsi, ACC-s sisalduvat atsetüültsüsteiini kasutatakse veeni kaudu manustades küll vastumürgina tõsiste paratsetamoolimürgistuste korral, sest ACC inaktiveerib paratsetamooli ainevahetuse hepatoksilised lõpp-produktid, ent paratsetamooli kui toimeainet ennast ACC siiski ei mõjuta. Teiste sõnadega – ACC aitab küll paratsetamooli üledoosist tekkivaid maksakahjustusi leevendada, aga paratsetamooli toimet see siiski ei mõjuta," rääkis professor Žarkovski.

Proviisor Kristiina Sepp tõdes, et käesolev juhtum näitab taas selgelt, kui keeruline on ravimimaailm, mida tavainimesel on raske mõista. "Ravimite toimemehhanismid ja nende vastastikused seosed on arusaadavad küll spetsialistile, kuid mitte alati inimesele tänavalt. Apteekri ülesanne on keerulised sõnumid kliendile arusaadavalt lahti seletada ja selleks tuleb apteeki tulles varuda aega," tõdes Sepp.

Lisaks peab Eesti apteekide ühendus vajalikuks rõhutada, et Eesti õigusaktide kohaselt on apteekril kohustus soovitada patsiendile kõige odavamat ravimit vaid retseptiravimite ostu korral, see nõue ei laiene käsimüügiravimitele. Ka selles osas eksitas Reporter vaatajaskonda.

"Kuigi käsimüügiravimite ja muude apteegikaupade hinnad on müügisaalis kliendile nähtavad, soovitame inimestel erinevate tervisprobleemide korral ka ise aktiivselt apteekrilt odavamate võimaluste kohta uurida," märkis Sepp.