Zeman ütles, et tahab pakkuda presidendi institutsiooni neutraalseks pinnaks parteide ja organisatsioonide omavahelisele dialoogile. Zeman ise tahab olla selle dialoogi vahendaja, mitte moderaator ega kohtunik, mis ei ole presidendi roll, vahendab České Noviny.

Zemani esimene eesmärk on Tšehhi poliitilise maastiku rahustamine ja stabiliseerimine.

Zeman ütles, et ristiisade stiilis maffiad, neonatslikud löömamehed ja osa meediast on negatiivse kõrvalekalde saarekesed ühiskonnas.

Peamiselt poliitikutega täidetud Vladislavi saal reageeris aplausiga, kui Zeman meediat mainis, kuid ei vaikis ristiisade ja neonatside juures.

Zeman väljendas veendumust, et seadus, mis nõuab sissetulekute ja varade päritolu avaldamist, on parim vahend võitlemiseks ristiisade vastu, kes on nagu parasiidid ühiskonna küljes midagi tagasi andmata. „Ma üritan kannatlikult veenda rahvasaadikuid ja senaatoreid sellist seaduseelnõu esitama ja selle vastu võtma,“ ütles Zeman.

Neonatsid levitavad Zemani sõnul ideoloogiat, mis võidu korral viiks tšehhi rahva hävinguni.

Meedia poole pöördudes rääkis Zeman muu hulgas jutukatest kommentaatoritest, kes kirjutavad kõigest, mõistmata mitte midagi.

Zeman tahab enese sõnul toetada positiivse kõrvalekalde saarekesi, näiteks ärimehi, kes investeerivad oma kasumi tagasi ärisse, loovad uusi töökohti, vähendavad tööpuudust ja maksavad riigikassasse makse.

Zeman mainis positiivses võtmes ka edukaid linnapäid ning väljapaistvaid isikuid hariduse, tervishoiu, teaduse, kultuuri ja spordi alalt.

Zeman tunnustas ka miljoneid inimesi, kes teevad väikest, aga ausat tööd.

Vaatamata sellele, et Zeman nimetab end tolerantseks ateistiks, lõpetas ta esimese kõne presidendina palvega.

„Issand, anna mulle julgust püüda mõjutada asju, mida ma saan mõjutada. Issand, anna mulle alandlikkust mitte püüda mõjutada asju, mida ma ei saa mõjutada. Ja issand, anna mulle tarkust, et ma oleksin võimeline tegema vahet esimese ja teise vahel,“ ütles Zeman, võttes eeskuju Assisi Pühalt Franciscuselt, kes asutas frantsiskaani ordu.