Riikliku uudisteagentuuri KCNA vahendatud teates öeldakse, et Põhja-Korea tühistab kõik mittekallaletungilepingud Lõuna-Koreaga ning sulgeb peamise Panmunjomi piiripunkti demilitariseeritud tsoonis, vahendab BBC News.

Samuti anti teada, et Souli teavitatakse põhja-lõuna telefoni otseliini sulgemisest.

1971. aastal sisse seatud telefoni otseliin oli mõeldud otsesuhtluseks kõige pingelisematel hetkedel, kuid seda kasutati ka inimeste ja kaupade liikumise koordineerimiseks läbi demilitariseeritud tsooni.

KCNA teatas, et otseliin, mis on ka varem mitu korda ohus olnud, ei saa enam oma ülesannet täita valitseva tõsise olukorra tõttu.

Teatatakse, et Põhja-Korea valitseja Kim Jong-un külastas eesliinil asuvaid armeeüksusi, mis osalesid 2010. aastal Lõuna-Korea saare tulistamises suurtükkidest.

KCNA teatel kutsus Kim sõdureid üles olema valmis vaenlase hävitamiseks igal hetkel ning rääkis vaenlase sihtmärkidest viiel saarel läänemerel.

Põhja-Korea vaenu peamine objekt USA teatas, et on võimeline ennast ja oma liitlasi igasuguste rünnakute eest kaitsma.

„Iga valitsuse juttu tuleb tõsiselt võtta,“ ütles USA riigidepartemangu pressiesindaja Victoria Nuland Põhja-Korea USA vastu suunatud tuumaähvarduse kohta. „Sel põhjusel kordan ma siin, et me oleme täielikult võimelised Ühendriike kaitsma. Aga ma ütleksin ka, et sedalaadi äärmuslik retoorika ei ole kahjuks selle režiimi puhul ebatavaline olnud.“

Senati väliskomitee esimees Robert Menendez ütles, et Põhja-Korea teab, milline oleks igasuguse rünnaku hind.

„Ma ei arva, et Pyongyangi režiim tahab enesetappu sooritada, aga nagu nad kindlasti teadma peavad, oleks see igasuguse Ühendriikide ründamise tagajärg,“ ütles Menendez.

ÜRO julgeolekunõukogu kiitis neljapäeval New Yorgis ühehäälselt heaks resolutsiooni number 2094, millega kehtestatakse Põhja-Korea vastu neljas sanktsioonidepakett.

Sanktsioonid on suunatud Põhja-Korea diplomaatide, rahaülekannete ja luksuskaupadele ligipääsu vastu. Külmutatakse Põhja-Korea varad ning kehtestatakse reisikeeld kolmele isikule ja kahele ettevõttele, mis on seotud Põhja-Korea relvajõududega.

Lõuna-Korea suursaadik ÜRO-s Kim Sook ütles, et Põhja-Koreal on aeg ärgata oma tuumariigiks saamise luulust.

„Ta võib kas minna õiget teed pidi helge tuleviku ja õitsengu suunas või valida halb tee edasise ja sügavama isolatsiooni ja isegi enesehävitamise suunas,“ ütles suursaadik.

USA suursaadik ÜRO-s Susan Rice hoiatas, et ÜRO astub edasisi tõsiseid samme, kui Pyongyang peaks järgmise tuumakatsetuse korraldama.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Qin Gang tegi avalduse, milles avaldas ÜRO sanktsioonidele toetust ja nimetas neid mõõdukaks reageeringuks. Qini sõnul kutsub Põhja-Korea ainus liitlane Hiina asjassepuutuvaid pooli üles säilitama rahu ning prioriteet on pingete maandamine, olukorra jahutamine ja läbirääkimiste taasalustamine Pyongyangiga.

Enne hääletust ÜRO julgeolekunõukogus süüdistas Põhja-Korea USA-d sõjaõhutamises.

„Niikaua, kuni Ühendriigid tahavad valla päästa tuumasõda, on meie vägedel õigus ennetavaks tuumalöögiks,“ teatas Põhja-Korea välisministeerium KCNA vahendusel.