Chávez suri teisipäeval 58 aasta vanusena, olles enne seda kaks aastat vähiga võidelnud, vahendab BBC News.

Varem kogunesid Venezuela pealinna tänavatele sajad tuhanded inimesed lahkunud presidendile austust avaldama, mistõttu kulus surnuvankril Chávezi kirstuga sõjaväeakadeemiasse jõudmiseks tunde. Riiklikud matused on kavas reedel.

Chávezi toetajad kogunesid kolmapäeval Caracase tänavatele, et heita pilk tema kirstule, kui seda veeti kaheksa kilomeetrit sõjaväehaiglast, kus ta suri, sõjaväeakadeemiasse, kus surnukeha välja pandi.

Leinajad, kes kandsid Chávezi piltidega T-särke ja lahkunud presidendi portreesid, loopisid Venezuela lipuga kaetud kirstule lilli.

„Pärast Jeesus Kristust tuleb Hugo Chávez,“ ütles 46-aastane kuue lapse ema María Alexandra agentuurile AFP. „Enne teda ei hoolinud valitsus meist. Nüüd on lastel kõike.“

Surnuvankrit saatis kogu teekonnal sõjaväeakadeemiasse lakkamatu aplaus.

Hiljem osalesid Chávezi perekond ja Ladina-Ameerika riigijuhid missal sõjaväeakadeemia kabelis, kus lahkunud president avatud kirstus lamab.

Põhiseaduse järgi peavad Venezuelas nüüd 30 päeva jooksul toimuma uued presidendivalimised ning valitsus on teatanud, et kavatseb sellest ajakavast kinni pidada.

Ennustatakse, et ees seisvad valimised võidab valitseva ühendatud sotsialistliku partei kandidaat, asepresident Nicolás Maduro, kelle Chávez ise detsembris oma järglaseks nimetas.

Maduro vastaskandidaat peaks olema opositsiooniliider Henrique Capriles, kes kandideeris presidendiks ka oktoobris, kuid sai lüüa Chávezilt. Capriles pole seni veel ametlikult kandidaadiks kinnitatud.

Valimised on aga praegu küll viimane asi, millele Chávezi toetajad mõtlevad. Nad üritavad oma kaotusega toime tulla ning on tehtud üleskutseid asetada Chávezi surnukeha rahvuslikku panteoni Venezuela Hispaania võimu alt vabastaja Simón Bolívari kõrvale.