„Kuidas on juhtunud, et kuus Ladina-Ameerika riikide juhti, kes on kritiseerinud USA poliitikat ja üritanud luua mõjukat liitu, et olla sõltumatud ja suveräänsed riigid, haigestusid samaaegselt samasse haigusesse?“ küsis Zjuganov televisioonis, vahendab RIA Novosti.

„Minu arvamuse järgi on see juhusest kaugel,“ ütles Zjuganov ning kutsus üles Chávezi surma rahvusvahelise kontrolli all uurima.

Zjuganovi väide sekundeerib Venezuela asepresidendi Nicolás Maduro sõnadele, kes teatas eelmisel nädalal, et Chávez langes imperialistliku vandenõu ohvriks.

„Meie isamaa vanad vaenlased otsisid viisi tema tervise kahjustamiseks,“ ütles Maduro.

Ka Chávez ise on spekuleerinud, et USA võib olla välja töötanud meetodid oma vaenlastele vähktõve tekitamiseks.

„Kas oleks nii imelik, kui nad oleksid leiutanud tehnoloogia vähi levitamiseks ja me ei teaks sellest 50 aastat?“ küsis Chávez 2011. aasta lõpus, kui tal oli vähk diagnoositud.

Päev varem oli kilpnäärmevähk diagnoositud Argentina presidendil Cristina Fernández de Kirchneril.

„Fidel (Castro) on mulle alati öelnud: „Chávez, vaata ette. Need inimesed on välja arendanud tehnoloogia. Sa oled väga hooletu. Vaata ette, mida sa sööd, mida nad sulle süüa annavad ... väike nõel ja nad süstivad sulle ma ei tea mida,“ ütles ta 2011. aasta lõpus, kui temal oli vähk diagnoositud,“ rääkis Chávez.

Castrot ennast on USA korduvalt tappa üritanud, nagu selgub luure keskagentuuri CIA 2007. aastal avalikustatud dokumentidest.

Lisaks Chávezile, Fernándezile ja Castrole on vähk diagnoositud ka Brasiilia praegusel presidendil Dilma Rousseffil, Paraguay endisel presidendil Fernando Lugol ja Brasiilia endisel presidendil Luiz Inácio Lula da Silval.