Tänases Eesti Päevalehes heidetakse põhjalik pilk väljarändele. Selgub, et 19. sajandil suremus vähenes, rahvast sai maal palju ning 200 000 inimest lahkus Venemaa avarustesse. Teiseks rändelaineks peavad teadlased Teise maailmasõja aega, kui Rootsi ning USAsse põgenes 80 000 inimest.

Kolmanda väljarände laine moodustavad taas niiöelda majanduspõgenikud. Viimase 20 aasta jooksul on minejaid olnud 200 000 inimese kanti, kuid eestlasi on neist ametliku statistika kohaselt vaid 30 000.

Aga mis saab tulevikus? Seda teadlased ei ütle. Aga mõttemänge võib ikka mängida. 2002. aasta lõpus oli keskmine brutokuupalk 416 eurot. 2012. aastal oli see rohkem kui kahekordistunud 916 euroni. Juhul kui sarnane trend jätkub ehk palgad kahekordistuvad kümne aastaga, teenib keskmine eestlane 2032. aastal brutokuupalgana 3664 eurot. Teisisõnu jõuame Soome tasemele umbes 20 aastaga.

Kui aluseks võtta ametlik statistika ning jätkub viimase 20 aasta väljaränne, siis lahkub Eestist soomlastele järgi jooksmise ajal veel 30 000 eestlast. Teisest küljest pole põhjust muretseda, et Pärnu suuruse linna jagu rahvast riigist lahkub, sest nii nagu on mineviku statistikat kasutades palgakasvu ennustamine võrreldav kohvipaksult loetavate andmete kasutamisega, on umbes sama täpne ka rahvastikuregistri info.

Seega koorub eelnevast kaks lahendamist vajavat probleemi. Esiteks tuleb hakata koguma rände kohta korralikult andmeid ning seejärel tuleb leida keegi, kes teeks soomlastele selgeks, et nemad peavad järgmised 20 aastat praeguse palgaga hakkama saama... Lihtne!