Ametlikult võib busse kasutada igaüks, kuid transpordiministeeriumi teatel on uued bussiliinid mõeldud palestiinlastele osutatavate teenuste parandamiseks. Informatsiooni nende kohta on levitatud ainult araabia keeles palestiinlastega asustatud aladel, vahendab The Guardian.

Bussid sõidavad palestiinlaste linna Qalqiliya juures asuvast Eyali piiripunktist Tel Avivi suunas. Reisijad on palestiinlased, kellele on armee poolt antud luba tööpäevadel Iisraeli siseneda.

Palestiinlased on kasutanud Iisraeli vahet sõitmiseks väikebusse ja taksosid, kuid Iisrael on välja antud lubade arvu suurendanud.

„Uued liinid ei ole eraldi liinid palestiinlastele, vaid pigem kaks sihtotstarbelist liini, mille eesmärk on parandada läbi Eyali piiripunkti Iisraeli sisenevatele palestiina töölistele osutatavaid teenuseid,“ teatas transpordiministeerium. „Uued liinid asendavad ebaregulaarseid piraatliine, mis küsivad palestiinlastest reisijatelt väga kõrgeid hindu. Uued liinid vähendavad ummikuid ning toovad kasu ühtviisi nii iisraellastele kui ka palestiinlastele.“

Ministeerium teatas lisaks, et on seadusevastane takistada reisijatel bussi sisenemist, kuid Iisraeli kodanikuõiguste organisatsioonide teatel praktikas see nii ei ole.

2011. aastal arreteeriti palestiina aktivistid, kes sisenesid Läänekaldal Iisraeli bussidesse, et protesteerida segregatsiooni vastu.