„Mullu sügisel riigikogus toimunud kriminaalpoliitika arutelu pani mu tõsiselt mõtlema probleemidest, mis on otseselt seotud siseministri tööga. Hakkasin kokku panema eraldi faili kõik need teemad, milles näen ohtu Eesti sisejulgeolekule sh korruptsioon riigiasutustes, olematu narkovastane poliitika jne. Kokku sai veidi üle 40 teema, hetkeks aga juba üle viiekümne," ütles Stalnuhhin.

„Veidi hiljem vihastas mu välja siseminister, kes nagu mingit lolli mantrat kordab igal mugaval juhul müüti Ida-Virumaa korrumpeeritusest. Kuigi tegelikult on neid juhtumeid näiteks Eesti suuruselt kolmandas linnas Narvas keskmiselt alla 4 aastas ehk alla 2% koguarvust, samas kui politseis ja teistes riigiasutustes on neid üle 60%."

"Mingist Kirde-Eesti arengust pole võimalik rääkida täpselt niikaua, kuni Eesti Vabariigi kõrged ametnikud oma poliitilistest prioriteetidest lähtuvalt pahatahtlikult ja süstemaatiliselt mustavat meie regiooni paari-kolme viimase kuue aasta jooksul meie omavalitsustes aset leidnud korruptsioonijuhtumi alusel. Olen arvamusel, et võrreldes Ida-Viruga valitsusametid ja asutused lausa kubisevad korruptsioonist. Kala mädaneb peast. Seepärast asusingi arupärimiste abil korda parandama ning ei lõpeta seda enne, kui positiivse tulemuse saavutan,“ avas Stalnuhhin otsuse tagamaid.

Sellel aastal on siseministriga läbi arutatud arupärimised sellistel teemadel: „Korruptsioonikuritegudest“ ja „Korruptsiooni vähendamisest“, „Teadmata kadunud isikutest“, „Narva piiripunkti rekonstrueerimise peatamisest“, „Narkosurmade arvu kasvust“.

„Hetkel on riigikogu menetluses minu poolt ette valmistatud 14 arupärimist siseministrile, veel 4 on tagastatud. Minu plaanides on esitada veel 27 arupärimist (need teemad on ammusest ajast nimekirjas) pluss ümber sõnastada 4 tagastatud arupärimist.“

„Mul isiklikult on kõrini, et siseministeeriumi juhatab parteisõdur, kes ei oska parandada ministeeriumi tööd, kuid alati leiab aega, et minu piirkond, Ida-Virumaa, poriga üle valada.“

40-eurone trahv pole viha põhjuseks

Stalnuhhin kinnitas, et tema otsusel siseministrilt põhjalikult aru pärida pole midagi pistmist talle eelmisel aastal määratud 40-eurose trahviga. Nimelt rikkus Stalnuhhin linna eeskirju - tema koer oli jalutades suukorvita.

„Seda, et minu arvates täiesti ebaseadusliku väärteomenetluse alusel sain 40 eurot trahvi selle eest, et 25. augustil kella kuue paiku hommikul jalutasin oma koeraga täiesti inimtühjas kohas Narva jõe kaldal, kus 200 meetri raadiuses oli näha vaid üht ajakirjanikku, ei saa siduda minu praeguste pingutustega panna siseminister vastama talle kindlasti väga ebameeldivatele küsimustele,“ rõhutas Stalnuhhin.

Samas arvas ta teadvat, kust see seostamine alguse võib olla saanud.

„Olen mitmes kohas sh ka riigikogu kuluaarides jutustanud nii sellest, kuidas sain minu elus esimese trahvi kui ka oma plaanist alustada tõsist avalikku debatti sisejulgeoleku teemadel. Võimalik, et keegi on need asjad oma vahel seostanud.“