Bratušek on ühtlasi Sloveenia esimene naispeaminister, vahendab BNS.

Selle nädala arvamusküsitlused näitasid, et umbes 77 protsenti sloveene soovis Janša lahkumist ja vaid 21 protsenti vastanutest toetas peaministrit.

Mõni päev enne usaldushääletust parlamendis lahkus paremtsentristlikust koalitsioonist veel üks erakond. Esmaspäeval lahkunud rahvapartei, kellel oli valitsuses kaks ministrit, on kolmas koalitsioonist lahkuv erakond pärast jaanuari, kui peaminister Janez Janšale esitati korruptsioonisüüdistus, mida valitsusjuht on eitanud.

"Ei olnud kerge tulla poliitikasse, amet pole Sloveenias praegu kuigi hinnatud. Kuid ma usun ja loodan, et meie, poliitikud, suudame seda pilti parandada," ütles Bratušek.

"Kõige tähtsam on praegu taastada rahva usaldus ja lootus meie riigi vastu, sest ilma selleta pole mingitel valitsuse ega parlamendi otsustel mingisugust mõtet," lisas 42-aastane kahe lapse ema.

Ennetähtaegsete valimiste korral lükkub edasi lahenduse leidmine riigi majandusprobleemidele, mis sunniks Sloveeniat ilmselt taotlema Euroopa Liidu abipaketti.

Sloveenia korruptsioonitõrje komisjon avalikustas jaanuaris, et Janšal ning peamise opositsioonipartei Positiivne Sloveenia (PS) liidril ja Ljubljana linnapeal Zoran Jankovićil on varade ja pangaarvete osas küsitavusi. Janša ei ole andnud veenvaid selgitusi oma varade 210 000 euro võrra suurenemise kohta aastatel 2004-2012.