"Pean ausalt ütlema, et pole oma aega sisustanud mõtlemise üle, kas kätlemistseremoonia on vaimselt surnud või mitte," kommenteeris Raid Delfile tunde kestvat kätlemistseremooniat vabariigi aastapäeval.

Raidil on presidendist küll kahju, aga samas meenutab ta, et Lennart Meri kätlemisüritused kestsid tunduvalt kauem. "Tõsi, külalisi oli tunduvalt vähem, aga Lennart harrastas iga enda eest mööda jalutava tüübiga maast ning ilmast lobiseda," ütles Raid.

Raid lisas veel, et gala ja punane vaip, käe pihkusurumine või ükskõik milline kolmas moodus vastuvõttu läbi viia jätavad teda sügavalt külmaks.

Suhtekorraldaja Ivo Rull osutas Delfis ilmunud arvamusloos sellele, et kätlemine kestab liiga pikalt ning kätlemine on tema hinnangul vastuvõtu formaadis anakronism, mille oleme üle võtnud põhjanaabritelt.

"Enamikes Euroopa riikides ei suru riigipea oma külalistel kätt riigi aastapäevadel korraldatavatel pidulikel üritustel," ütleb Rull.

Rulli meelest võiks presidendi vastuvõtu kätlemistseremoonia asendada Oscari gala stiilis punasel vaibal külaliste saabumisega. "Selle käigus saaksid kõik kutsutud oma 15 sekundit kuulsust kenasti kätte ning kõikide külaliste peole saabumine ei kestaks mitte kauem kui poolteist tundi. Oleks tempokas ja meeleolukas, kleidid ja frakid saaksid liikuvale pildile täies ilus," leiab suhtekorraldaja.