Tegemist on esimese sellise kaebusega Tšehhi presidendi vastu, vahendab České Noviny.

Uueks presidendiks valitud Miloš Zeman, kes Klausi 8. märtsil välja vahetab ja kes on amnestiat varem kritiseerinud, ütles, et ei pea seda riigireetmiseks.

„See ei ole mingil juhul riigireetmine. Ma pean seda veaks,“ ütles Zeman.

Klausi amnestia tekitas pahameelt oma ulatuse tõttu ning sellepärast, et see katkestas mõnede avalikkuse suure tähelepanu all olnud korruptsiooni- ja petmisjuhtumite menetlemise.

Praegu Slovakkias visiidil viibiv Klaus ütles ajakirjanikele, et ei kommenteeri võimalikku riigireetmissüüdistust.

Eelmisel nädalal lükkas Klaus tagasi spekulatsioonid selle kohta, kas amnestia oli põhiseadusega kooskõlas ja kas presidendil oli selleks volitus.

Klaus teatas, et kuulutaks sama amnestia uuesti välja.

Klausile riigireetmissüüdistuse esitamise petitsiooni algataja ja korruptsioonivastase fondi asutaja Karel Janeček ütles teisipäeval Tšehhi televisioonile, et petitsioonile on alla kirjutanud 27 senaatorit, kuid hiljem väideti, et allkirju on vähem.

Ettepanek esitada konstitutsiooniline kaebus anti edasi senati organisatsioonilisele komiteele, mis hindab selle tehnilist korrektsust. Kaebus saadetakse konstitutsioonikohtule, kui seda toetab senaatorite absoluutne enamus. Senati järgmine istungjärk algab 20. märtsil.

„Eesmärk ei ole karistada Klausi. Kaalul on seaduse ülimuslikkuse põhimõtted ning selle kuriteoga on neid fundamentaalselt rikutud,“ ütles Janeček, kelle sõnul ei suuda ta ette kujutada, et keegi võiks Tšehhis veel uskuda õiglusse ja demokraatiasse, kui amnestia tähelepanuta jäetakse.

Janeček andis enam kui 73 000 allkirjaga petitsiooni üle senati esimehele Milan Štěchile.