Juba aasta esimesel kuul pidas Läänemaa suurettevõtja Koit Uus kohalikus ajalehe veergudel vajalikuks heita kriitikanooli praeguse linnapea Urmas Suklese suunas.

„Suklese uhkustamisest — tehtud on kõik, mis lubatud — tähtsam on, kas on tehtud kõik, mis võimalik. Mina arvan, et ei ole,“ kirjutas Uus Lääne Elus vastuseks Suklese möödunud aastat kokkuvõtvale artiklile.

Koit Uus pole suurärimees mitte ainult Läänemaa, vaid kogu Eesti kontekstis ning tema hinnang Haapsalu linnapea suhtes väärib tähelepanu.

IRLi ridades Haapsalu linnavolikogu liikmeks valitud, kuid tänaseks parteist lahkunud Andres Ammas leidis, et midagi erakorralist Haapsalus siiski ei toimu ning tegemist on valimisaastale kohase asjade käiguga.

„Haapsalu praegune linnavalitsus Urmas Suklese isikus on olnud tegudes ja väljaütlemistes väga linnakeskne. Koit Uus on avaldanud arvamust, et linnavalitsus on liiga kõrk valdade suhtes ja linnavõim mõtleb liiga väikselt. Uus on aga laiema haardega mees kui Sukles ja mõtleb ka laiemalt,“ lisas ta.

Ammase sõnul peab ta pigem õigeks Koit Uusi lähenemist. „Haapsalu ja Läänemaa on nii pisikesed, et kui siin asju veel lahutada, siis ei jõua me kuskile. Mul on südamest kahju, et Põhja-Läänemaa suur ühinemine on ära jäänud. Tuleb mõelda natuke suuremalt kui kohalike valimiste kontekstis,“ leidis ta.

„Mulle näib, et Urmas Suklest rahuldab see kui ta saab sügisel veel neli aastat linnapea olla ja muu Läänemaa areng teda väga ei huvita,“ sõnas Ammas Delfile.

„Omal ajal toetas Uus päris jõuliselt Res Publica tulekut ja tollase linnavõimu vahetamist, aga seda pigem selle pärast, et enne seda oli Urmas Sukles juba üheksa aastat võimul olnud ja ilmselgelt oli tollane võim stagneerunud,“ lisas ta.

Ammas, kes ei ole veel kindel, kas ta kandideerib sügisestel kohalikel valimistel, on üsna veendunud, et Koit Uus ise kindlasti linnapea kohta ei sihi.

Sukles on jätkamise osas enesekindel

Riigikokku valitud endine Lääne maavanem Neeme Suur (SDE) hoidus konkreetsematest kommentaaridest Suklese ja Uusi osas, kuid nentis, et mitmesugused liikumised seoses lähenevate valimistega juba käivad.

„Otsitakse võimalikke partnereid, vastandatakse istuvale linnapeale ennast, see on täiesti loomulik enne kohalikke valimisi,“ lisas ta.

Linnapea Sukles ise on oma väljavaadete osas jätkata ka järgmised neli aastat Haapsalu linnapeana suhteliselt enesekindel. „Hea meelega ma jätkaksin ja ma arvan, et mul on tugi selleks ka olemas,“ ütles ta Delfile.

„Enne valimisi ei saa milleski kindel olla, ma arvan, et olen linna neli aastat hästi juhtinud ja see on suur edu,“ vastas Sukles küsimusele, et kas ta on kindel, et tema vastu tugevat vastasjõudu kokku ei aeta. „Et Koit Uus võiks olla minu kukutaja, seda ma väga ei usu,“ lisas ta.

Samas hoidus ta spekuleerimast selle üle, kes võiks olla tema kõige suurem konkurent Haapsalu linnapea kohale.