ODS-i aseesimees Martin Kuba teatas selle peale, et ka tema oleks vabandust nõudnud, vahendab České Noviny.

Tšehhi peaminister Nečas kordas 21. veebruaril Baieri parlamendis peetud kõnes 1997. aasta Tšehhi-Saksa deklaratsiooni lõiku, milles öeldakse, et Tšehhi Vabariik kahetseb ebaõiglust, mille põhjustas sudeedisakslaste sõjajärgne ümberasustamine.

„Asjad peaksid aga olema tasakaalus. Kui Nečas kohtub ja räägib Landsmannschafti esindajatega, peaks ta nõudma vabandust Tšehhoslovakkia ja nende kodanike ees, kellele tehti liiga 1938. aasta sügisel ja suvel toimunud sündmuste käigus,“ ütles Hašek.

Hašeki sõnul peaks Landsmannschaft selgelt selle eest vastutuse võtma.

Hašeki sõnul ei taha ta kõiki sudeedisakslasi ühe vitsaga lüüa, sest nende hulgas oli ka vastupanuvõitlejaid ja tagakiusatuid, kuid põhjus ja tagajärg tuleb eristada.

Kuba sõnul tahtis Nečas järgida Saksamaa liidupresidendi Joachim Gaucki eeskuju. Gauck vabandas nimelt natsi-Saksamaa praeguse Tšehhi territooriumil toime pandud kuritegude eest.

„Ma olen veendunud, et teine pool, sudeedisaksa kaasmaalaskond, peaks ütlema samad sõnad. Asi peab olema tasakaalus,“ ütles Kuba.

Sudeedisaksa kaasmaalaskond on pärast Teist maailmasõda Tšehhoslovakkiast ümber asustatud sakslaste katusorganisatsioon.