Riigi Kinnisvara ASi kommunikatsioonijuht Madis Idnurm rääkis Delfile, et Vabadussõja võidusambale ostetakse elektrit hanke raames ja parima pakkumuse tegi Eesti Energia AS.

"RKAS korraldas möödunud aasta lõpus elektrienergia ühishanke, millega leiti energiamüüja ettevõttele kuuluvate ja hallatavate ning ettevõtte esindatavate asutuste teenindamiseks kombineeritud paketiga, kus kogutarbimisest moodustab 70 protsenti baasenergia ning ülejäänud 30 protsenti ostetakse vastavalt elektribörsi Nord Pool Spot Estonia piirkonna tunnihindadele," sõnas Idnurm.

Möödunud aasta jaanuaris kulus Vabadussõja võidusamba elektrienergiale Idnurme sõnul kokku 3774 eurot, selle aasta esimesel kuul aga 1529 eurot. "Selge see, et elektri hind on kallimaks läinud," kommenteeris Idurm. "Ühiku hind tuli kallim, aga tarbimise pealt on märgatavalt kokku hoitud."

"Väiksem tarbimine saavutati täiendavate kokkuhoiumeetmete rakendamisega. Analüüsisime samba energiavajadust ja optimeerisime energiakasutust," sõnas Idnurm. "Näiteks puudus vajadus samba juurde viiva trepi kütte sisse lülitamiseks, kuna hoidsime selle hooldustööliste abiga korrektselt puhtana," rääkis Idnurm, et samba juurde viiva trepi mittekütmine andiski ilmselt suurima kokkuhoiu.

Pärast elektrituru avanemist kujunes jaanuaris elektrienergia keskmiseks hinnaks Idnurme sõnul 4,43 senti/kWh, pluss käibemaks. Idnurm nentis, et elektri hind on mullusega võrreldes kallim, kuid kuna eelmisel aastal tuli arvestada öösel ja päeval erineva tariifiga ning tarbimine muutus, siis ei saa täpselt öelda, milline oleks nüüdne elektriarve varasema hinnaga tulnud.

Kaitseministeerium maksab alates 2011. aasta augustist Riigi Kinnisvarale Vabadussõja võidusamba halduskuludeks 5064 eurot kuus. "See summa sisaldab monumendi enda regulaarset hooldamist, heakorra ja haljastuse tagamist monumendi maa-alal ning elektri eest tasumist," sõnas Idnurm.