Peaminister nimetas veresauna sügavalt häbiväärseks sündmuseks Briti ajaloos. „Me ei tohi kunagi unustada, mis siin juhtus,“ kirjutas Cameron kaastunderaamatusse. Vaatamata mõningatele üleskutsetele ei esinenud Cameron aga ametliku vabandusega, vahendab BBC News.

1919. aasta 13. aprillil kogunes Amritsari Jallianwala Baghi avalikesse aedadesse tuhandeid inimesi. Briti koloniaalvõimud olid avalikud kogunemised keelanud ja rahvahulka saadeti laiali ajama kindral oma meestega.

Ilma hoiatamata blokeeris ta väljapääsud ja käskis sõduritel tule avada. Lõpetati alles kümme minutit hiljem, kui laskemoon otsa sai.

Hukkunute arv on vaieldav. Koloniaalvõimude juurdluse andmetel hukkus 379 inimest, kuid India allikate järgi pigem ligi 1000.

Eelmised Briti peaministrid on avaldanud veresauna üle kahetsust, kuid Cameron on esimene, kes on isiklikult kohapeal hukkunutele austust avaldanud. Ta asetas Jallianwala Baghi memoriaali juurde pärja, langetas pea ja seisis vaikides.

Veresaun mõisteti Suurbritannias omal ajal hukka. Sõjaminister Winston Churchill nimetas seda 1920. aastal koletislikuks.

Kuninganna Elizabeth II ütles 1997. aastal toimunud visiidi ajal, et see on murettekitav näide kurbusehetkedest Suurbritannia ja India ühises ajaloos.