Jutu järgi helistas naine haigekassasse küsimusega, miks tema haigushüvitis laekunud pole, ning vastuseks küsiti, kus ta iga päev ühistranspordiga käis. Postituse alguses öeldakse, et keegi naine kuulis kahe naise juttu pealt, nii et tegu on kahtlemata väga umbmäärase infoga. Siiski levitatakse postitust agaralt ja soovitatakse oma ühiskaardi kasutamist nuhkimisohu valguses jälgida.

Ühendatud Piletite ASi tegevjuht Kristjan Konks võtab inimeste mõttelennult hoogu maha ja kinnitab, et kellel ühiskaart on või kuidas seda kasutatakse, ei ole avalik info. Samas saab ühiskaardi numbrit teades tehinguid pilet.ee lehelt vaadata. Igal juhul on Facebookis leviv postitus Konksu hinnangul väga kaheldava väärtusega. "Üldiselt on kogu see jutt stiilis "naised saunas rääkisid" absurdne," leiab Konks.

Haigekassa avalike suhete juht kinnitas omakorda Delfile, et inimeste ühiskaardi kasutamise kohta haigekassal infot ei ole. Samuti ei saa haigekassa kuidagi haigushüvitise mitte maksmise põhjusena nimetada ühistranspordis sõitmist.

Haigekassa saab haigushüvitise maksmisest keelduda siis, kui inimese või tema hooldatava haigestumise või vigastuse põhjustas isiku tahtlus või see on tingitud joobeseisundist, tema või tema hooldatav isik eirab arsti määratud meditsiiniliselt põhjendatud ravi, mille tõttu tervenemine on takistatud, või kui ajutine töövõimetus algab hetkel, mil kindlustatud isik on puhkusel.

Veel loetles Koppel, et kindlustatud isikul ei ole õigus saada haigekassalt hüvitist rikkumise päevast alates, kui ta jätab mõjuva põhjuseta määratud ajal arsti vastuvõtule minemata, täidab ajutise töövõimetuse ajal töö- või teenistuskohustusi ja saab selle eest sotsiaalmaksuga maksustatavat tulu või tegeleb ettevõtlusega.

Kindlustatul, kellel on õigus saada sünnitus- või lapsendamishüvitist, ei ole õigus saada sama aja eest haigus- või hooldushüvitist, ja haigushüvitise saajal pole õigus sama aja eest hooldushüvitist saada. Kuid haigena ühistranspordiga sõitmist hüvitisest keeldumise põhjusena tuua ei saa.

Piletisüsteemi on alates detsembrist lähemalt uurinud ka andmekaitse inspektsioon, mille nõunik Stiina Liivrand ütles Delfile, et haigekassa ja ühiskaardi võimalik seos AKI menetluse käigus kinnitust pole leidnud.

"Kui leidub inimene, kes saab kinnitada, et temal selline juhus aset leidis, siis tasub tal sellekohane kaebus esitada andmekaitse inspektsiooni," soovitas Liivrand. Facebookis leviva kaudse info põhjal järelevalvemenetlust Liivranna sõnul alustada ei saa.