Eelmisel nädalal teatas ABC, et Zygier oli Iisraeli niinimetatud Vang X, kelle olemasolu Iisrael kuni viimase ajani ei tunnistanud. Zygier poos ennast väidetavalt vangistuses üles, vahendab BBC News.

ABC teatel kohtus Zygier Austraalia luure- ja julgeolekuorganisatsiooni (ASIO) agentidega ja rääkis neile salaoperatsioonidest, milles osales.

Üks operatsioonidest oli ABC väitel ülisalajane missioon Itaalias, milleks Zygier taotles tööviisat.

Zygier muutis väidetavalt mitu korda oma nime ja soetas mitmeid passe, mida kasutas Mossadi heaks töötamiseks Euroopas ja Lähis-Idas.

Ta asutas Euroopas Mossadi jaoks sideettevõtte, mis eksportis Araabia riikidesse ja Iraani elektroonikakomponente.

ABC teatel avastas Mossad, et Zygier oli Austraalias käies olnud kontaktis ASIO agentidega.

Arvatakse, et Zygier arreteeriti 2010. aastal ja teda hoiti salaja Iisraeli kõige paremini valvatud Ayaloni vanglas. Zygieri juhtum tuli päevavalgele, kui ühe Iisraeli ajalehe veebileht loo samal aastal avaldas. Artikkel eemaldati, kui valitsus sel teemal vaikimiskäsu andis.

Zygier poos ennast teadetekohaselt üles 2010. aasta detsembris 34 aasta vanuselt.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kaitses pühapäeval vajadust varjata osa informatsioonist avalikkuse eest.

„Me ei ole nagu kõik teised riigid,“ ütles Netanyahu. „Me oleme ohustatumad, meie eest on suuremad väljakutsed ja seetõttu peame me kindlustama oma julgeolekujõudude korraliku töö. Lubama töötada julgeolekujõududel vaikselt, et me saaksime jätkuvalt elada julgelt ja ohutult.“