Vahter rääkis Delfile, et konfliktsed olukorrad on politsei jaoks keerulised ning otsustama peab kiirelt ja kaalutletult ning nõnda Kuressaares Kapteni kõrtsi juures aset leidnud avaliku korra rikkumisele reageerinud ametnikud Vahteri sõnul ka tegid.

"Oluline on siinkohal silmas pidada, et artiklis mainitud olukorrad, kus politsei sõidukit oleks hakatud kõigutama, takistamaks kinni peetud isiku äraviimist, ning väide, nagu oleks politseiametnik saanud vigastada, ei vasta tõele. Ka pole võimalik nimetada seal toimunut kakluseks, nagu see on välja toodud pealkirjas. Olgu siinkohal täpsustatud, et juhul kui artiklis mainitud sündmused oleks aset leidnud, ei räägiks me mõnest väärteomenetlusest, vaid juba kriminaalmenetlustest. Hetkel politseil selleks alust pole," ütles Vahter.

Politseikomissar kinnitas ka, et Kuressaare kesklinnas oli ennekõike tegu avaliku korra rikkumisega, kus noored lärmasid tänaval, olid avalikus kohas alkoholijoobes ning tarvitasid ka alkoholi.

"Politseipatrull toimetas sündmuskohalt kainenema ühe lärmaka ja joobes noormehe. Politsei on tuvastanud ja tuvastamas ka teisi kohal viibinud noori mehi ning alustatud on avaliku korra rikkumisega seotud väärteomenetlusi. Ühtegi politseiametnikku rünnatud pole. Politseipatrullide kohalviibides rahunesid tänaval olnute emotsioonid ning kontrollimatust rahvamassist rääkida ei saa," lisas Vahter.

Kohalik politseikomissar mõistis hukka ka Saarte Hääle artikli tonaalsuse, kus oldi justkui pahategijate ütlustele toetudes viimaste poolele asutud. Politseinik leidis, et taoliste sündmuse kajastamise puhul võiks eesmärk ennekõike olla tähelepanu suunamine probleemile, et noored inimesed tarbivad töö- või koolinädala keskel alkoholi ja rikuvad avalikku korda.

Pealtnägija sõnul väljus olukord politsei kontrolli alt

Ehkki politsei kinnitusel toimus ööl vastu eelmist reedet Kuressaares Kapteni kõrtsi ees lihtlabane öörahu rikkumine, siis pealtnägija väitel asus mitmekümnepealine noorteseltskond politsei autoriteeti kõigutama, kirjutas Saarte Hääl.

Ajalehele väideti ühest allikast, et tegelikult väljus olukord politsei kontrolli alt — kui politsei kakluse algataja autosse surus, hakkasid noored lahkuvat politseiautot kõigutama, takistades selle minema sõitmist.

Ehkki rüseluses sai üks politseinikest löögi vastu nina, ei kasutanud politseinikud enda kaitseks näiteks kumminuia. Väidetavalt sai käeraudades korrarikkuja politseinike käest korraks isegi plehku.

Inimesi võis sündmuskohal olla ligi 30.