Riikliku uudisteagentuuri KCNA sõnul oli tegemist vastusega USA "vaenutegevusele", teatab AFP BNS-i vahendusel.

"Kõrgetasemeline tuumakatsetus, mille korraldamisel kasutati varasemast erinevalt suurema plahvatusjõuga miniatuurset ja kergemat aatompommi, viidi läbi turvaliselt ja veatult," teatas agentuur.

Teade "miniatuursest" seadeldisest tekitab maailmas ärevust, sest see võib tähendada, et Pyongyang on omandanud tehniliselt keerulise protsessi, mis võimaldab toota kaugmaarakettide tarvis piisavalt väikseid lõhkepäid.

Tuumakatsetuse on juba hukka mõistnud Venemaa, Jaapan ja Lõuna-Korea. ÜRO peasekretär Ban Ki-moon nimetas seda destabiliseerivaks provokatsiooniks.

"Tegemist on ÜRO julgeolekunõukogu vastavate resolutsioonide selge ja ränga rikkumisega," ütles Ban.

Lõuna-Korea kaitseministeeriumi hinnangul oli plahvatuse võimsuseks 6-7 kilotonni. Ministeeriumi kõneisiku Kim Min-seoki sõnul tuvastasid seismoloogiaseadmed teadaoleva tuumapolügooni piirkonnas maavärina magnituudiga 4,9.

ÜRO diplomaatide sõnul koguneb teisipäeva hommikul kell üheksa (kell 16 Eesti aja järgi) erakorralisele kohtumisele arvatavat katsetust arutama ÜRO julgeolekunõukogu. 15-liikmelise julgeolekunõukogu praegune eesistuja Lõuna-Korea on kutsunud astuma tuumakatsetuse korral Pyongyangi vastu jõulisi samme.

Diplomaatide sõnul oli Põhja-Koread varem katsetuse eest karmilt hoiatanud ka selle liitlane Hiina.