Kindlasti on osa paavsti tagasiastumisest seotud tema vanusega - kuna tegemist on 85-aastase vanahärraga, kes juhib maailma suurimat organisatsiooni (kuigi nad ise ei soovi seda nii nimetada), siis kaasnevad sellega ebamaised pinged. Arvestades asjaolu, et paavstile ametisse astumisega teadmiseks saavad saladused ja afäärid pole teps mitte lihtsate asjade killast, siis juba 78-aastaselt 2005. aastal paavstiks saades ei olnud kodanikunimega Ratzinger enam noor mees.

Katoliku kirikut on viimasel ajal (ja tegelikult läbi aegade) laastanud ja hävitanud pedofiiliasüüdistused - ja mitte ainult süüdistused, vaid väga mitmed tõendamist leidnud sündmused. Olla sellise organisatsiooni tegevjuht pole kindlasti lihtne. Sarnane olukord valitses ka BBC-s, kui Jimmy Saville'i pedofiiliasüüdistused ilmsiks tulid - kuigi siis oli tegemist ühe mehe poolt korda saadetud pikaajalise laste õiguste ja tuleviku rikkumisega, lahkus BBC juht ametist. Võib-olla tundis Benedictus XVI, et on sattunud valesse kohta? On ta ju isegi öelnud, et pole kunagi paavstiks saada soovinud.

Kui võtta arvesse paavsti vanus, ühiskonnas tema "kolleegide" poolt korda saadetud kurjus ja otsene surve kiriku poolt teaduse maha surumiseks, siis pole ühel mõistlikul inimesel vaja sellise organisatsiooni tüüri juurest lahkumiseks vaja palju mõelda - mõtiskleda võib vaid selle üle, miks asjaga nii kaua viivitada. 

Ehk väsis vanamees lihtsalt kogu show'st ära ja lõi käega - raha teenitud küll, viimased elupäevad võib palmi all kokteili juues mööda saata ja mõnda huvitavamat raamatut lugeda, kui seni on lubatud. Sellest unistavad kõik, mitte ainult tulevased ekspaavstid.