Ümber on ehitatud lossi ventilatsiooni- ja kliimasüsteemid, muudetud on esimese korruse ruumikasutust ning värskendatud sisekujundust. Eesti moekunstnike loominguna on valminud kostüümid haridusprogrammide läbiviijatele ehk lossidaamidele, teatas Kadrioru kunstimuuseum.

Möödunud aasta juulist suletud lossil vahetati pea- ja tiibhoonete katused, täiendati ja kaasajastati vanale kunstile elutähtsaid ventilatsiooni- ja kliimasüsteeme ning tihendati aknaid. Remont läks maksma umbes 475 000 eurot, mis finantseeriti CO2 kvoodirahaga ja töid korraldas Riigi Kinnisvara AS.

Eesti kunstimuuseumi ja kultuuriministeeriumi vahenditega värskendati samal ajal Kadrioru lossi interjööre. Sisearhitekt Mari Kurismaa lahenduses said uue näo muuseumipood, garderoob ja haridusruumid, kus veebruarist hakkab taas tööle populaarne lossikool.

„Muuseumile esitatavad nõuded ja ootused on pidevas muutumises. Rahvusvaheliste näituste korraldamiseks on tähtis muuseumi kliima ja turvalisus, külastajana aga vajame hea ekspositsiooni kõrval ka kõike muud – avarat sissepääsu, mugavat riietumisvõimalust, viisakaid tualette, muuseumielamust toetavaid haridusruume, õdusat kohvikut ja omanäolist muuseumipoodi,” ütles Kadrioru kunstimuuseumi direktor Kadi Polli.

„Oleme Kadrioru lossi ajaloolisi interjööre hoides, ent samas neid tänases võtmes funktsionaalsemaks muutes liikunud kaasaegse külastaja ootustele vastava lahenduse suunas ja loodame, et publik kiidab tehtud ümberkorraldused heaks.”

Suurt rõhku on Kadrioru kunstimuuseumi renoveerimistööde juures pandud hariduskeskuse ruumide kaasajastamisele, mis suuresti on teoks saanud heade koostööpartnerite ja toetajate abiga. „Kõrgetasemeline hariduskeskus on kaasaegse muuseumi möödapääsmatu osa, sest aitab külastajal lisaks ekspositsioonis saadud elamusele kunstiga veelgi otsesemat ja isiklikumat kontakti saada,” ütles Kadi Polli.

Lossidaamidele uued kostüümid

Nooremate kunstihuviliste jaoks on koostöös moekunstnike Marit Ilisoni, Britt Samosoni, Hanna Korsari, Triinu Pungitsa ja Liina Steiniga valminud moodsad, kuid samas Kadrioru lossi eripära silmas pidavad kostüümid haridusprogrammide läbiviijatele ehk lossidaamidele. Tulemuseks on viis erinäolist komplekti, mis kõik toovad esile ajaloolise esteetika, hoides samas modernset joont,” sõnas kostüümide projektijuht Riti Kallas.

Barokses lossis tegutsevas Kadrioru kunstimuuseumis asub Eesti kõige olulisem väliskunsti kogu – Lääne-Euroopa ja Vene maal, graafika, skulptuur ning tarbekunst 16.–20. sajandist.

Muuseumi avanäituseks on Helsingi Ateneumi kunstimuuseumi ja Kadrioru kunstimuuseumi koostöös valminud „Repin. Vene suurmeistri elu ja looming Soomes”.

Kadrioru kunstimuuseum oli renoveerimiseks suletud 1. juulist 2012 kuni 8. veebruarini 2013.