Viivituse põhjuseks olid viimased kahepoolsed läbirääkimised ja ligi triljoni euro suuruse seitsme aasta eelarve „täppishäälestus“, teatas EL-i presidendi Herman Van Rompuy esindaja, vahendas BNS.

Van Rompuy enda sõnul on ta nüüd veendunud "lõpliku kompromissi" võimaluses. Riigijuhid peaksid "laiema pildi" peale mõtlema, rääkis ta kohtumise alguses.

Briti peaminister David Cameron hoiatas eelnevalt, et Euroopa Liidu eelarvekavas aastateks 2014-2020 ei jõuta kokkuleppele, kui novembrikuisel ülemkogul esitatud ettepanekutes kärpeid ei tehta.

"Kui me olime siin viimati novembris, olid esitatud arvud liiga suured. Need peavad väiksemaks muutuma. Kui need ei kahane, ei ole ka kokkulepet," ütles Cameron ajakirjanikele kõneluste alguses Brüsselis.

Van Rompuy kärpis toona eelarvekava Suurbritannia survel 973 miljardi euroni.

Prantsuse president François Hollande omakorda ütles neljapäeval Brüsselisse saabudes, et ei nõustu eelarvega, mis "hülgab põllumajanduse ja eirab majanduskasvu".

"Ma tulin kokkulepet taotlema - aga ainult siis, kui see võimalik on," lausus ta. "Kui mõned on mõistmatud, üritan neile aru pähe panna, kuid ainult teatud piirini."

Saksa kantsler Angela Merkel rääkis neljapäeval, et ei ole eelarvekokkuleppe saavutamises kindel, kuna liikmesriikide seisukohad on "üsna erinevad". Tema sõnul on kokkuleppele jõudmiseks vaja tasakaalu kõigi poolte vahel.

"Praegusel majandusliku ebastabiilsuse ja kõrge töötuse ajal on väga tähtis, et me saaksime planeerida ja et me kulutaksime raha ettevaatlikult, kuid samas oleks ka solidaarsus netomaksjate ja raha saavate riikide vahel."