Kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene on kutsunud veebruari teiseks pooleks kokku nõupidamise, et muuta riigietendusasutusena töötav Eesti Kontsert juba 1. jaanuariks 2014 sihtasutuseks. Samaks ajaks peab selguma ka kontserdimajade saatus, mille haldamise ülevõtmiseks tegi Nõgene ettepaneku Riigi Kinnisvara aktsiaseltsile.

Kuulub ministeeriumile

„Pärnu kontserdimaja on ainuke, mis kuulub ministeeriumile ja mille üleminekust Riigi Kinnisvarale saab juttu olla,” ütles kultuuriminister Rein Lang. Üleminek toob kontserdimajale kaasa tulu teenimise nõude. Kui seni majandatakse nullkasumiga, siis Euroopa konkurentsiõigus seab Riigi Kinnisvarale vähemalt seitsmeprotsendise varade tootluse nõude.

„Suuline ettepanek Eesti Kontserdi varade suhtes Nõgese poolt tehti, aga läbirääkimised seisavad ees,” ütles kinnisvarafirma juht Jaak Saarniit. „Pean tunnistama, et kontserdimajadele sarnaste kultuuriobjektide haldamise kogemust meil seni ei ole.”

Eesti Kontsert ei kavatse kontserdimajade haldusala muutmisele vastu seista, kuid peab seda lahendust siiski sobimatuks, sest pole veel selge, kuidas mõjub äriühingu haldamine piletihindadele. „Mulle lubati, et see summa, mille võrra ruumide rentimine Riigi Kinnisvaralt läheb kallimaks, makstakse meile riigieelarvest kinni,” ütles Eesti Kontserdi direktor Jüri Leiten. „Ma ei usu seda lubadust enne, kui see on käes.”