Eile hommikul kella üheksa ajal pidas politsei Tallinnas Balti jaamas kinni liinisõidule väljumas olnud ATKO grupi bussi, mis sõidab Tallinna ja Saue vahel liinil nr 190.

Üks sama ettevõtte buss tekitas furoori sellega, et põles 18. jaanuaril Sauel maani maha.

Sel liinil sõitev reisija rääkis Delfile, et eelmise nädala lõpus ei tulnud sama liini bussil peatustes uksed lahti ja tunda oli taas kärsahaisu. Bussis levinud kärshaisust rääkis nimelt pärast bussipõlengut ka üks lugeja, kes Saue bussis sõites paar päeva enne tulekahjut sama lõhna tundis.

„See on ebanormaalne olukord, kui sellised probleemid on igapäevased ja firma paneb reisijad iga päev eluohtlikku olukorda,“ leiab ärritunud bussireisija.

Uks ei avane? Lükake!

Seoses Saue bussipõlenguga on Harju maavalitsus alustanud kaht väärteomenetlust: reisijatevedu bussiga, millal oli tegemata tehnoülevaatus ning millel puudus sõidukikaart.

„Maavalitsuse ühistranspordi inspektorid on teostanud Saue bussipõlengu valguses tihedamat järelkontrolli bussiliini nr 190 üle,“ märkis Harju maavalitsuse ühistransporditalituse juhataja Epp Mitt.

Laupäeval sai maavalitsus bussiliini nr 190 kasutajalt kaebuse, et reedel sõitis liinil buss, millel ei avanenud üks uks ning bussijuht kasutas mitu korda väljendit „lükake“. Mitu tagumist istet olid kaebuse järgi lääbakil.

Nii kontrollisid kaks ühistranspordi inspektorit esmaspäeva ennelõunal Balti jaamas samal liinil sõitva bussi olukorda ning tuvastasid, et bussil oli kaks istet puruks ja põranda küljest lahti. „Buss kõrvaldati liinilt ning paluti saata liinile uus buss,“ rääkis Mitt.

Eile hommikul viidi läbi ühisreid koos politseiga. „Tuvastati, et liinil nr 190 sõitval bussil puuduvad liiniluba, kinnitatud sõiduplaan ja sõidukikaart. Lisaks tuvastas politsei, et bussijuht on rikkunud töö- ja puhkeaja seadust,“ kirjeldas Mitt.

„Politsei alustas väärteomenetlust ning liiklusseadust rikkunud bussijuhti võib oodata ees rahaline karistus,“ ütles Delfile Põhja prefektuuri liikluspolitseinik Meelis Moor. See buss lubati pärast kontrolli siiski reisijatega liinile.

Kaalutakse bussifirma välja vahetamist

Saue linnavalitsuse avalike suhete ja kommunikatsioonivaldkonna peaspetsialist Sirje Piirsoo rääkis Delfile, et Saue linn on kõik neile laekunud pretensioonid edastatud firmale, kellelt aga palju vastuseid saadud pole.

„Just seetõttu tegi Saue linnavalitsus 22. jaanuaril Harju maavalitsusele ettepaneku tunnistada kehtetuks Harjumaa Liinid ASile väljastatud liiniluba bussiliinile nr 190,“ ütles Piirsoo.

Epp Miti sõnul menetlus liiniloa kehtetuks tunnistamise osas käib. „Maavalitsus kogub antud asjas tõendeid ning pärast seda saab kaaluda Saue linnavalitsuse ettepanekut,“ rääkis Mitt ja lisas, et kogutud tõendite ja muude asjaolude põhjal otsustatakse karistuse määramine.

Miti sõnul saab liinilt kõrvaldada ühissõiduki, mis ei vasta nõuetele. „Pärast puuduste kõrvaldamist on firmal õigus samu busse kasutada,“ lisas ta.

ATKO grupilt pole Delfil seni kommentaari saada õnnestunud: firma üldnumbrilt soovitatud meiliaadressilt põrkas eile päring tagasi. Ettevõtte juhatuse esimehele saadetud kiri läks küll kohale, kuid vastuseid pole siiski veel antud.