USA saatkonnast Helsingist saadetud telegrammi järgi kohtus Soome välisministeeriumi poliitiliste asjade alamriigisekretär Markus Lyra 2006. aasta 24. mail USA suursaadiku Marilyn Ware'iga, vahendab Helsingin Sanomat.

Kohtumisel räägiti ka kaks päeva varem eetrisse läinud telesaatest, milles kahtlustati, et CIA vangilennud toimusid 2004. aastal muu hulgas Soome kaudu.

USA suursaadik kiitis Lyrale Soome välisministri Erkki Tuomioja kommet väiteid vangilendude kohta avalikkuse ees tähtsusetuna näidata. Lyra vastas, et Soome valitsus ei taha lendudest „suurt numbrit“ teha.

Telegrammi järgi leppis Lyra suursaadiku selgitusega, et USA ei tolereeri piinamist, kuid ei kommenteeri ka üksikuid lende.

Kui kahtlused vangilendude kohta 2005. aasta novembris ajalehe Borgåbladet uudise põhjal avalikkuse ette kerkisid, teatas Tuomioja, et saadab USA saatkonda selle kohta järelepärimise.

„Seda ei saa heaks kiita, kui transport ei ole toimunud rahvusvaheliste lepingute järgi. Asi on tõsine. Läbi Soome ei tohi transportida inimesi vangidena ilma rahvusvahelisest õigusest kinni pidamata,“ kuulutas Tuomioja 2005. aastal parlamendi ees.

WikiLeaksi telegramm tuli avalikkuse ette teisipäeval, kui avatud ühiskonna fond avaldas seni kõige laiaulatuslikuma raporti CIA 2000. aastate alguse ülekuulamistest ja nendega seotud vangilendudest. Soomet puudutatakse raportis veidi rohkem kui lehekülje jagu.

Vangilennud olid osa USA programmist, mille raames kuulati terrorismis kahtlustatavaid vange üle salajastes kinnipidamiskeskustes „ebastandardsete meetoditega“, mis USA-s endas ei olnud võimalikud. Mõnedel juhtudel tähendas see piinamist.