Hetkel kordonis käiva menetluse tõttu jäid piirivalvurid Luhamaa kordonis eile napisõnaliseks. Tabatud piiriületajad olevat sealsamas kordonis ning seetõttu ruumis sees pildistada ei tohtinud.

Piirivalvurid rääkisid Delfile, et patrullimas käiakse iga päev ja mitmes vahetuses. Piiril liigutakse praegu põhiliselt suuskadega ja sisemaal autoga. Samuti on kasutuses lumesaan, aga kõige uhkemad on mehed oma roomikutega ATV üle.

Korralikud mäesuusad said mehed alles hiljuti. Nende suuskadega sõitmiseks pole spetsiaalset saabast pole vajagi - sobib tavaline talvine jalanõu. Veel mõni aasta tagasi liiguti aga valgetel puusuuskadel, mis pärinesid aastast 1994.

Viimasel ajal on piirivalvurite sõnul piiril kohati tõepoolest rohkem illegaalide liikumist märgata. Samas ütlevad nad, et illegaale ei pruugi varasemast enam olla, vaid neid pigem siiski tabatakse paremini.

Kui küsida, kuidas üle piiri tullakse - kas julmalt jooksuga või tasa hiilides, siis ütlevad piirivalvurid, et enamasti kõnnitakse julmalt üle. "Mitte patrulli silmade all, vaid vaadatakse vaiksem koht. On olnud tabamisi nii öösel kui päeval," lisasid piirivalvurid.

28 illegaali tabamine pole tavaline juhus. "Minu arust on see üldse üks suurim kogus, mis neid tabatud on," rääkis kordoni piirivalvur.

Küsimusele, kas viimasel ajal ka tihedamalt patrullitakse, vastasid piirivalvurid, et seda tehakse olenevalt olukorrast ja infost. Abiks on ka kohalikud elanikud, kellega püütakse koostööd teha.

Kohalik elanik Feliks rääkis Delfile, et tema maja ümbruses lendas pühapäeva õhtul helikopter. "Väga aeglaselt ja madalalt tiirutas," kommenteeris mees. Samuti oli tema sõnul näha tihedamat tolliautode liikumist.

"Piir on mul koduaknast simaga näha, aga eilsest asjast ma ei tea rohkem midagi, kui raadiost kuulsin," rääkis vanem mees. "Samuti töökaaslased rääkisid täna (eile - toim.) hommikul, et olevat midagi otsitud ja leitud."

"Hirmu ei ole, kuna pole ise nende võõramaalastega kokku puutunud," sõnas Feliks, kellel pole seni olnud ka põhjust piirivalvele millestki kahtlasest teatada. "Piirivalvurid ikka vahel peatavad auto ja küsivad, et kas pole kedagi kahtlast näinud. Oleme siin koguaeg jälgimise all."

Vaikses piiriäärses Serga külas elav mees ütleb, et teinekord pole terve ööpäev kedagi kodus, kusjuures alati uksi ei lukustata. "Nüüd naine ütles, et tuleb ikka lukku panna - mine tea, kes võib öösel sisse astuda," lausus Feliks.

Möödunud nädalavahetusel oli mehe sõnul tolli ja piirivalve autosid tavapärasest rohkem liikumas. "Kuigi siinkandis trehvad mõnda ikka alati nägema," lisas ta.