Äärmuslase võtsid kinni rivaalitseva tuareegide relvarühmituse võitlejad, kes tõid ta Kidali linna, teatab AFP BNS-i vahendusel.

"Tegemist on Ansar Dine'i tähtsuselt kolmanda mehega, tema isiklikult on vastutav hirmu ja terrori külvamise eest rahumeelse elanikkonna seas, just tema andis käsu jalgade ja käte maharaiumiseks ning just tema kehtestas ülikarme šariaadiseadusi," ütles üks Mali julgeolekuametnik.

"Tema oli kogu selle Ansar Dine'i Timbuktu ideoloogia taga, mis lõppes hindamatute ajaloomälestiste hävitamisega. Teda peetakse tähtsuselt kolmandaks, kuid tegelikult ta oli organisatsiooni aju," täpsustas kohalik valitsusametnik Abdoulaye Touré.

Prantsuse sõjalennukid pommitasid pühapäeval islamistide logistika- ja väljaõppekeskust Mali kirdeosas Kidali lähedal, teatasid relvajõud.

Ulatuslikest öistest operatsioonidest Tessaliti piirkonnas Kidalist põhjas võttis osa 30 hävitajat, kütuse- ja luurelennukit, ütles sõjaväe pressiesindaja kolonel Thierry Burkhard. Kidal on jäänud möödunud aastal Mali põhjaosa hõivanud islamistide viimaseks tugipunktiks.

Prantsuse väed hõivasid Kidali lennujaama juba kolmapäeval, kuid seejärel takistas mitme päeva jooksul nende edasiliikumist liivatorm.

Prantsuse ja Tšaadi sõdurid viisid laupäeval Kidalis läbi esimesed patrullid, ütlesid pealtnägijad. Väidetavalt on linnas ligi 150 Tšaadi sõdurit.

Arvatakse, et islamistid hoiavad Alžeeria piiri ääres asuvas Tessalitis seitset prantslasest pantvangi.

Laupäeval tegi Prantsuse president François Hollande kiirvisiidi Malisse, külastades muu hulgas ka prantslaste abiga islamistide käest tagasi võetud Timbuktu linna.

Hollande'ile sai osaks vaimustunud vastuvõtt ja ta lubas, et prantslased jäävad Malisse islamistidega võitlema nii kauaks kui vaja. Riigipea lausus, et aafriklastel on aeg juhtimine üle võtta, kuid Prantsusmaa ei hülga neid.

Mali välisminister Tiéman Hubert Coulibaly avaldas omalt poolt lootust, et Prantsuse sõjaline operatsioon jätkub.

Operatsiooni "õhudimensioon" on eriti tähtis, rõhutas ta usutluses Prantsuse ajalehele Journal du Dimanche.

ÜRO andmetel on Mali kriis sundinud kodudest lahkuma ligi 377 000 inimest, kellest 150 000 on varjupaiga otsinguil naaberriikidesse suundunud.