"Rootsi on praegu üks riikidest, mis võtab EL-is kõige rohkem immigrante vastu. See ei ole jätkusuutlik," ütles minister ajalehele Dagens Nyheter, vahendab BNS.

Paremtsentristliku koalitsioonivalitsuse suurim partei, konservatiivne Mõõdukas Koonderakond (moderaadid) tegi Billströmile ülesandeks otsida teid immigratsioonimahu vähendamiseks, seletas minister.

Ta kinnitas samas, et moderaadid peavad vajalikuks Rootsi immigratsioonipoliitika "inimlikkuse" säilitamist.

Rootsi seaduste kohaselt peab elamisloa taotleja olema võimeline end ära elatada ja tal peab olema kodu. Billströmi sõnul hõlmab see nõue aga vaid ühte protsenti sisserännanuist, kes soovivad elamisluba perede taasühendamise klausli alusel.

"Inimesed tulevad leibkondadesse, mille ainus sisseltulek on omavalitsuse toetus. Kas see on mõistlik?"

Immigratsioonivastased Rootsi Demokraadid tervitasid Billströmi "ärkamist" ja nimetasid oma teeneks "debati õigele teele" suunamist.

Rootsi Demokraadid said 2010. aasta valimistel 5,7 protsendiga parlamenti, kuid nüüdseks on nende toetus kerkinud ligi 10 protsendini.

Möödunud aastal anti Rootsis välja kõigi aegade suurim arv elamislube ja 19-protsendise tõusu taga on peamiselt pagulased.

Migratsiooniameti andmetel esitati Rootsis 2012. aastal 44 000 asüülitaotlust, Euroopa riikidest said rohkem vaid Prantsusmaa (60 000) ja Saksamaa (64 000).

Varjupaika taotlevate süürlaste arv kasvas 12 korda. Detsembris ütles migratsiooniamet, et prognooside kohaselt võetakse sel aastal vastu kuni 18 000 süürlast.