Nukuteater kujundati sihtasutuseks ümber eelmise aasta sügisel. Minister määras novembri lõpus sihtasutuse asutajana nõukogu, mille viiest liikmest kaks vahetas täna välja.

Riigiasutus Eesti riiklik nukuteater lõpetas oma tegevuse eile ja täna kutsus kultuuriminister Rein Lang oma käskkirjaga sihtasutuse NUKU viieliikmelisest nõukogust tagasi Toomas Lõhmuste ja Cerlin Pesti. Nende asemel määras minister uuteks nõukogu liikmeteks Marlen Piskunovi ja Veronika Ilsjani, kellega koos jätkavad nõukogus kultuuriministeeriumi teatrinõunik Hillar Sein, Härmo Värk ja Jaan Puusaag.

Nõukogu esimees, ärimees Jaan Puusaag ütles Delfile, et muudatus tuli talle täieliku üllatusena. "See on kindlasti hämming, sest esiteks, sihtasutus alustas tööd 1. jaanuarist ehk siis kuu aja eest. Selle aja jooksul on olnud üks nõukogu koosolek, kus kinnitasime töökorra ja eelarve ja saime töö käima. Ja nüüd, kaks nädalat enne järgmist koosolekut, tuleb teade, et kaks nõukogu liiget on vahetunud," imestas Puusaag.

Puusaag märkis, et asus NUKU nõukogusse selleks, et tegeleda ratsionaalsete küsimustega, aga nüüd tundub talle, et on sattunud emotsioonide ja skandaalide puntrasse. "Nõukogu peaks kahe nädala pärast hakkama sõlmima uut lepingut juhatuse esimehe Meelis Paiga, kelle leping on lõppenud," märkis ta.

Ministeeriumide ametnikud positsioonidel

"Minule tundub, et praegu on ametnikud pandud positsioonidele," ütles Puusaag. Mehe sõnul viitab loogika sellele, et juhatuse ainus liige, teatrijuht Meelis Pai, tahetakse ametist priiks teha. "Miks on vaja kaks nädalat enne juhatuse liikme lepingu sõlmimist ära muuta kogu nõukogu koosseis ilma igasuguse aluse või põhjenduseta - raske on täna teha teistsuguseid järeldusi."

Nimelt on üks nõukokku määratutest kultuuri- ja teine rahandusministeeriumi ametnik. "Lisaks veel see, et Toomas Lõhmuste näol võeti nõukogust ära ainuke teatriinimene. Meil on nüüd nõukogus kolm ametnikku ja kaks ärimeest ja me peame teatrit juhtima," imestas Puusaag.

Pai lahti laskmise plaanile viitab Puusaagi sõnul ka see, et teatud ringkondades levitatakse spekulatsioone, nagu oleks nukuteatri finantsseis katastroofiline. "Sellel [väitel] puudub hetkel igasugune alus, sest majandusaasta aruannet pole veel olemaski. Siin peab ka seda vaatama, et nukuteater sihtasutusena alustab miinusega, sest üleminek sihtasutuseks toimus keset hooaega."

Puusaagi sõnul oleks Meelis Paist vabanemine äärmiselt kurb seetõttu, et Pai on teatrijuhina töötatud kümne aasta jooksul teatri üles ehitanud ja suure saali ehitamise nimel tohutu töö ära teinud. Puusaagi hinnangul võib arvata, et just suure saali plaanitava ehitamisega muudatused seotud ongi.

Pai on suutnud kuni 600 inimesele mõeldud suure saali ehitamise mõtte läbi suruda ja nüüdseks on tulnud ka rahastamisotsus. "Aga ehitama peavad ikka n-ö õiged inimesed," ironiseeris Puusaag. "Mida me hiljuti just oleme näinud ERMi puhul," tõi ta esile sarnase mustri.

Palus ministeeriumilt põhjendust

"Väga kahetusväärne, et see nüüd sellise pöörde on võtnud. Ma saatsin ministeeriumi kantslerile meili palvega mingit selgitust saada, aga seni pole mina mitte midagi kuulnud," rääkis Puusaag.

Tund aega hiljem andis Puusaag teada, et sai kultuuriministeeriumi teatrinõunikult vastuse, kus paraku ei selgitatud muudatuse tagamaid kuidagi. Öeldi hoopis, et selleks on ministeeriumil õigus ja muudatused tegid kultuuri- ja rahandusminister.

"Põhimõtteliselt öeldi, et ei ole teie asi. Kusjuures Hillar Sein on ise ka NUKU nõukogu liige ja samas teatrinõunik. Nõukogu esimehena selline vastus saada - see ei räägi mingist heast toonist."

Kultuuriministeerium viitab makseraskustele

"SA NUKU nõukogu liikmed määrab asutaja ehk siis kultuuriministeerium, ühe liikme määrab rahandusministeerium. Asutaja võib nõukogu liikme või terve nõukogu tagasi kutsuda igal ajal olenemata põhjusest. Kõnealused muudatused on teinud rahandusminister ja kultuuriminister," sai ka Delfi kommentaariks samasuguse vastuse kui nõukogu esimees.

Kultuuriministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Ave Toots-Erelt märkis Delfile siiski veel, et kultuuriministri määratud uus liige tagab sihtasutuse NUKU nõukogus suurema professionaalsuse õigusküsimustes.

"Ministeeriumi siseauditi üksusele on tehtud ülesandeks selgitada, kas nukuteatri 2012. aasta majandustegevus on kooskõlas kinnitatud eelarve ja seadusandlusega ning kas seda on kasutatud sihipäraselt. Ühtlasi vajavad täpsustamist tekkinud pikaajalise makseraskuse põhjused."