Vajaduse korral kutsutakse peaminister ülekuulamisele, lisas Eduardo Torres-Dulce usutluses telekanalile 13TV, vahendab BNS.

Rahvapartei on süüdistused kategooriliselt tagasi lükanud.

Torres-Dulce ütles, et otsus, kas algatada uus juurdlus või liita süüdistused olemasoleva kohtuasjaga, langetatakse lähipäevil.

Rahvapartei kutsus reedel kokku erakorralise kohtumise, et El Paísis esitatud väiteid arutada. Partei täitevkomitee kriisikoosolek toimub laupäeval.

El País trükkis salamaksete tõestuseks neljapäeval esilehel ära fotod käsitsi kirjutatud väidetavatest pearaamatu lehtedest. Leht viitas partei kahe endise laekuri Álvaro Lapuerta ja Luis Bárcenase pearaamatutele, kus on väidetavasti näha, et aastail 1997-2008 maksti Rajoyle aastas 25 200 eurot.

"Erakond eitab kategooriliselt nende avaldatud dokumentide sisu," ütles rahvapartei peasekretär María Dolores de Cospedal. Tema sõnul on käsitsi kirjutatud lehed võltsitud.

Parteil on vaid üks raamatupidamine, mis on selge, läbipaistev ja esitatud valitsuse ametlikele audiitoritele, rääkis ta.

Kõik päevalehe loos mainitud kõrged ametnikud väidavad, et süüdistused ei vasta tõele.

Väidetavad salamaksed vallandasid viha rahva hulgas ja meedia kihab süüdistustest, et partei toetas aastakümneid annetajatelt saadud salajaste summadega nii Rajoyd kui teisi kõrgeid parteiametnikke.

Lugu tuli päevavalgele eriti halval ajal, sest Pajoy parempoolne valitsus on asunud läbi viima kärpemeetmeid hispaanlaste kallal, kelle tööpuudus ulatub niigi 26 protsendini.

Neljapäeva õhtul kogunesid sajad meeleavaldajad Madridi rahvapartei peahoone ette salamaksete vastu protestima, tituleerides peaministrit vargaks ja nõudes tema tagasiastumist.

Suurima opositsioonierakonna sotsialistliku partei juht Alfredo Pérez Rubalcaba ütles, et Rajoy peab avalikult selgitama, kas ta on mingisuguseid salajasi makseid saanud.

Rajoy sai peaministriks 2011. aasta detsembris. Ta juhtis rahvaparteid aastail 2004-2011, kui see oli opositsioonis, ning oli aastail 1996-2004 peaminister José María Aznari valitsuses siseminister.