Filin sai 17. jaanuari kesköö paiku tõsiseid põletushaavu, kui tänaseni tundmatu isik viskas talle Moskvas näkku kontsentreeritud hapet. Maskeeritud kurjategijal õnnestus peale attentaati põgeneda. Rünnak toimus kesköö paiku, kui 42-aastane tantsija, kes alates 2001. aastast juhib maailma suurimat balletitruppi, oli koju saabumas. Filin sai näkku, kaela ja silmadele kolmanda astme põletushaavu. Kuid Moskva arstid on suutnud kunstilise juhi silmanägemise päästa, kinnitas Nerojev.

Mis oli rünnaku põhjuseks, pole teada. Happe viskajat ootab tabamise korral kuni kaheksa-aastane vabadusekaotus. Balletijuht ise ei tea, kes võiks attentaadi taga seista, ta oletab, et rünnak on seotud tema tööga.

Ajalehele Komsomolskaja Pravda antud intervjuus rääkis Filin, et oleks pidanud tema vastu suunatud ähvardused juba varem avalikkusele teatavaks tegema: “Tõenäoliselt tekitan ma kelleski viha ja need verbaalsed agressioonid pidid varem või hiljem muutuma konkreetseteks tegudeks,” ütles koreograaf, jätkates: “Kuid ma arvestasin ainult sõimuga internetis, seda mis nüüd toimus, ei osanud ma ette arvata.”

Filin ei soovi spekuleerida, kas isikut, kes sooritas tema vastu happeatentaadi peab otsima Suure Teatri seinte taga.

“Kui aga see kuritegu peaks jääma selgitamata, siis ei ole minul enam usku millessegi,” ütles tantsija.

Balletikunstnik ei tunne oma sõnade kohaselt hirmu oma välimuse muutumise pärast: “Minu jaoks on kõige tähtsam, et säilib mõtlemisvõime, et võin edasi töötada. Tähtsad on minu jaoks minu töö ja minu perekond, minu lapsed,” rääkis Filin, kes on kolme poja isa.

Kunstiline juht toonitas intervjuus, et soovib jälle terveks saada ja balletisõpru rõõmustada. Momendil asendab Filinit Moskva Suures Teatris tema eksabikaasa, endine priimabaleriin Galina Stepanenko (46).

Sergei Filin on sündinud Moskvas, teda peetakse heaks diplomaadiks. Alates 2008. aastast töötas ta balletidirektorina Moskva Stanislavski- ja Nemirovitš-Dantšenko muusikateatris, mis arenes tema juhtimise all üheks Venemaa parimaks. Suure teatri balletijuhi koha sai ta pärast seda, kui tema eelkäijad Juri Burlaka ja Gennadi Janin jäid vahele pornograafiaskandaaliga.

Saksamaa ajaleht Neue Osnabrücker Zeitung kirjutab, et Suure Teatri kulisside taga toimub võimuvõitlus, mis meenutab sõda omavahel vaenulike maffiaklannide vahel. Pealtnäha ilus fassaad, seespool tülgastavad teod: “Suur Teater funktsioneerib oma seaduste kohaselt. Kes soovib endale leida koha Moskva teatritemplis, ei pea näitama mitte ainult häid oskusi, vaid ka häid närve. Suletud eliidisüsteem ja võitlus rollide pärast toodab sisemist survet, mis otsib ventiili selle väljalaskmiseks. Happerünnak tabas Suurt Teatrit kahekordselt, sest oli suunatud nii balletijuhi tervise kui tema hea reputatsiooni vastu. Filini näkku jäävad tõenäoliselt elu lõpuni armid, mis on täiusliku luikede järve elegantsi maailmas häbiplekk. Nähtavasti ei ole ta solvanud mitte ainult karjeriste, vaid kahjustanud ka võimsate meeste huve,” ütles Stefan Lüddemann.