Raudsaar ütles BNS-ile, et Eesti langemisel maailma pressivabaduse tabelis on kaks põhjust. "Üks komponent, mida nad arvestavad, on seadusloome," rääkis Raudsaar, viidates karistusseadustiku muudatusele, mis käsitleb vaenu õhutamist.

Teine võimalik põhjus, miks Eesti koht pressivabaduse tabelis on langenud, on Raudsaare hinnangul meedia sõltumatus, mida on viimasel ajal mitmel korral rünnatud. "Üks on see palju kõneainet tekitanud Eesti Televisiooni saate saatejuhtide kõnepruuk, et mida nad võivad rääkida ja mida nad ei peaks rääkima," sõnas Raudsaar.

Kolmanda punktina tõi Raudsaar lisaks kahele eelnevale välja ka meedia eneseregulatsiooni. "Viimasel ajal on olnud üksjagu juttu sellest, et ka Eestis oleks vaja luua uus meediaregulaator ja ma ei ole kindel, kas see välja pakutud idee tähendaks nüüd ikkagi sõltumatu meediaregulaatori loomist," ütles Raudsaar.

Uue regulaatori temaatika on Raudsaare sõnul üle-euroopaline ja seega ei saa olla kindel, kui palju see Eesti kohta pressivabaduse tabelis mõjutab. "Kui ma vaatasin pingerida, siis ma ei näe, et Põhjamaad oleksid siin oluliselt langenud," sõnas Raudsaar.

"Minu meelest on põhiküsimus Eestile see, et kas me liigume Põhjamaade suunas ajakirjandusvallas või me liigume sealt eemale," tõdes Raudsaar. "Asi ei ole veel praegu väga hull, aga tendentsi jätkudes on põhjust muretsemiseks küllaga," nentis Raudsaar.

Pariisis tegutsev rahvusvaheline organisatsioon Piirideta Reporterid (Reporters sans frontieres - RSF) paigutas Eesti kolmapäeval avalikustatud maailma 2013. aasta ajakirjandusvabaduse indeksis 179 riigi seas 11. kohale, mis on kaheksa koha võrra madalam kui aasta varem.

Mullu avalikustatud aastate 2011-2012 indeksis oli Eesti koos Hollandiga 3.- 4. kohal., 2010. aasta indeksis koos Iirimaaga 9.- 10. kohal ning 2009. aastal kuuendal kohal. 2008. aasta RSF-i ajakirjandusvabaduse indeksis jagas Eesti koos Soome ja Iirimaaga 4.- 6. kohta. 2007. aastal jagas Eesti koos Slovakkiaga 3.- 4. kohta.