Üleeile kella 18 ajal askeldasid kaitseliidu maja juures Väljaku tänav 5 pimeduse katte all laigulises mundris mehed, kirjutab Saarte Hääl.

Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik kolonelleitnant Kristjan Moora, kes viibis mandril, kinnitas telefonis, et tegu oli omalaadse sideõppusega, millega katsetati uue moodsa sidemasti sobivust kaitseliidu maja külge.

Aktsiooni oli kaasatud tumedat värvi suur autokraana. Pealtnäha ohtlikku ettevõtmist turvasid Kuressaare komando päästjad.

Toimuvat ohutust kaugusest jälginud naabrid teadsid rääkida, et "sõjardid olla uue sidemasti püsti pannud ilma vastava loata". Õhtul võeti see siis maha.

Kuressaare abilinnapea Kalle Koov kinnitas eile Saarte Häälele, et linnavalitsusele on Kaitseliit esitanud taotluse amortiseerunud sidemasti asendamiseks uuega. Seni veel seda küsimust tema sõnul arutatud ei ole.

Linnavalitsus kujundab oma seisukoha masti osas lähitulevikus, kinnitas aselinnapea.

Vähemalt üleeile õhtul lubasid koju kiirustavad ehitusmehed masti endaga kaasa võtta. "Te, saarlased, vaielge omavahel enne asjad selgeks, siis räägime uuest mastist," porises töömees masti lahti monteerides. Lõpuks tõsteti lahtivõetud mast siiski lasketiiru katusele paremaid aegu ootama.

Tänavaelanike nimel jagas selgitusi Väljaku tänav 3 elav Jaanus Truu. Tema isa ehitas maja Väljaku tänavasse kohe pärast sõja lõppu, 1946. aastal. Alles 1960. aastatel ehitati sinna lähedale puidust lasketiiruhoone. Praegune kivimaja koos lasketiiruga valmis 1976. aastal. 1993. aastal hõivas ALMAVÜle kuulunud hoone kaitseliit.

Kui algusaastatel oli aktiivseid kaitseliitlasi poolesaja ringis, siis nüüd olla malevlasi Truu teada 400-500 vahel. Sellest ka probleemid, mis põhiliselt seotud autode parkimisega. Truu kinnitusel on liiklus tänaval korraldamata.

Pargitakse kinni elamukruntide väravaaugud ning masinate seismine tänaval kalasabamustris raskendab elanikel oma koduõuest väljasõitmist.

Probleemile lahenduse otsimise asemel oli aga "ülemus" Moora küsinud Truu käest: "Mis te siis ehitasite maja siia?" Taoline mõtteavaldus heanaaberlikele suhetele loomulikult kasuks ei tule. Kuigi 15 aastat laskespordiga tegelenud Truu on valmis esimesel kutsel oma riigi kaitseks välja astuma, eeldaks ta ikkagi vähemalt rahuajal ühiselureeglite austamist ka sõjaväelaste poolt.

Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektori Rita Peirumaa kinnitusel ei jää Kaitseliidu hoone ja sellega külgnevad lasketiirud muinsuskaitsetsooni ja tema nõusolekut sidemasti püstitamiseks Kaitseliidul seega vaja ei olnud.

Kohapeal askeldanud töömeeste sõnul on masti näol tegemist täiesti uue tehnoloogiaga. Nimelt ei vaja 30 meetri kõrgune ja 1,7 tonni kaaluv täisterasmast vaiereid.