Senat kiitis Kerry kandidatuuri heaks häältega 94 poolt ja kolm vastu. Senati mõjuvõimas välisasjade komitee oli Kerryt varem teisipäeval ühehäälselt uue riigisekretärina toetanud, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Kerry kandidatuur läbis senati suuremate probleemideta, kogu protseduur kestis kõigest paar päeva. Ta peaks ametisse astuma mõne päeva pärast.

Kerry tunnustas oma välisasjade komitees teenivaid kolleege. "Nad on olnud imelised, neist pole kerge lahkuda," lisas ta.

Senine riigisekretär Hillary Clinton lahkub oma ametikohalt tõenäoliselt reedel.

Kerry rääkis eelmisel nädalal kuulamisel senatis, et Ühendriigid vajavad värsket mõtlemist, öeldes, et julgeoleku kõrval tuleb tähelepanu pöörata ka humanitaarabile, toiduohutusele, võitlusele haiguste, vaesuse ja tagakiusamisega.

"USA välispoliitikat ei määratle üksnes droonid ja väekontingentide erinevatesse maailma piirkondadesse paigutamine," ütles Kerry senati välisasjade komitee ees esinedes.

"Me ei tohi lasta meile 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute järel peale surutud rollil varjutada seda erakordset tööd, mida me teeme inimeste elude päästmiseks ja muutmiseks," märkis Kerry.

Washington jätkab oma välispoliitilise teraviku suunamist Aasia ja eriti Hiina poole, mis aga ei tähenda muudele piirkondadele seljapööramist, tõdes ametisse astuv välisminister eelmisel nädalal.

Iraanist kõneldes ütles ta, et Ühendriigid peavad tegema seda, mida "tuleb teha", et takistada Teheranil tuumarelva saamast.

Samuti vihjas ta sellele, et tal on mõtteid, kuidas Lähis-Ida rahuprotsessi taaskäivitada.

Kerry kannustas USA-d tegelema kliimamuutustega, suurendama oma kohalolu Aafrikas ja tõhustama võitlust uimastikaubandusega Ladina-Ameerika.

Kerry (69) on kuulunud senati välisasjade komiteesse 29 aastat ja on olnud selle esimees 2009. aastast saadik. Ta sai rahvusvaheliselt tuntuks 2004. aastal, kui kandideeris George W. Bushi vastu edutult presidendiks.

Kerry sündis 11. detsembril 1943 Colorado osariigis Denveris jõukasse perekonda. Tema ema Rosemary oli Forbesi laevandusklanni liige ja veetis suurema osa oma noorusest Prantsusmaal. Tema isa Richard oli lennuväepiloot ja asus hiljem tööle USA välisteenistuses.

Ühendriikide järgmine riigisekretär veetis lapsepõlve Šveitsis ja USA kirderanniku nn Uus-Inglismaa osariikides. Ta on öelnud, et Teine maailmasõda ja külma sõja ajal isa diplomaatiliste lähetuste tõttu Berliinis ja Oslos elamine tõid talle veendumuse, et Washington peab konfliktide lahendamiseks tegema rahvusvaheliste liitlastega koostööd.

Kerry abiellus 1970. aastal Julia Thorne'iga, kellega tal on kaks tütart. Nad lahutasid 1988. aastal ning 1995. aastal abiellus Kerry ketšupiimpeeriumi pärijanna Teresa Heinziga.