Eesti kaitseministri Urmas Reinsalu, Läti kaitseministri Artis Pabriksi ja Leedu kaitseministri Juozas Olekase sõlmitud kokkuleppega läheneb Balti riikide koostöö Põhjala kaitsekoostöömudelile, mis näeb muu hulgas ette, et igal aastal on üks riikidest eesistuja, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Reinsalu sõnul on kolme riigi koostööks mitmeid võimalusi, mis suurendavad riikide julgeolekut ning annavad võimaluse säästa maksumaksja raha. Ta tõi senitehtust esile Balti kaitsekolledži, ühised laskemoonahanked ja Balti mereväedivisjoni.

"Eesti jaoks on oluline reaalne kaitsekoostöö ning sellesse panustamine. Meile pole niivõrd tähtsad deklaratsioonid ja lepingud, kuivõrd tulemused, mida ühiselt saavutada," lausus kaitseminister.

Reinsalu toonitas, et suhtub võrdsetel alustel toimuvasse Balti koostöösse täie pühendumusega.

Ka rõhutas ta, et eesmärk viia kaitsekulutused tasemele kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust on tähtis ning tervitas Leedu ja Läti püüdlust selle eesmärgi poole liikuda.

Kaitseministrite kohtumisel arutati ka ühist panustamist rahvusvahelistel operatsioonidel, ühiste üksuste loomist nii NATO kui Euroopa Liidu sõjalise koostöö raames ning kolme riigi koostöös korraldatavaid hankeid.