Vähemalt on nii kirjas koalitsioonilepingus. Sotsiaalmaksulage pole aga veel seadusesse kirjutatud ning samuti pole veel mingeid märke vastavast eelnõust.

Rahandusministeerium kommenteeris, et nad esitavad valitsuskabinetile ettepanekud koalitsioonilepingu selle punkti täitmise kohta kevadel riigi eelarvestrateegia aruteludel. Mida nad täpselt ette panevad, nad aga ei täpsustanud.

Samal ajal on raugemas ka antud punkti koalitsioonilepingusse kirjutanud poliitikute innukus. Margus Tsahkna IRList kommenteeris, et koalitsioon ei ole loobunud ka sotsiaalmaksulae kehtestamise mõttest, sest koalitsioonilepingus on see punkt sees ja see küsimus tuleb lauale riigieelarve strateegia arutuelul.

"Tegemist on sammuga, mis aitab kaasa kõrgepalgaliste töökohtade tekkimisele ja pikemas perspektiivis tõstab riigi tulusid," arvas Tsahkna. Samas tuleb tema sõnul lähtuda eelarvelistest võimalustest ning praegu tundub Tsahknale esmane tulumaksuvaba miinimumi tõstmine, kuna sellega jääb ka väiksemapalgalistele inimestel rohkem palgaraha kätte. Eesmärgiks on tema sõnul samm-sammult liikuda 500 eurose tulumaksuvaba miinimumi poole.

Rahandusminister Jürgen Ligi oli täna Eesti Päevalehes aga IRLi lubaduste suhtes varjamatult kriitiline. "Aga kui maksuvaba miinimumi autorlust otsida, siis IRLi programmis on sellele vihje asemel jutt ainult kõrgemapalgalistest töökohtadest, sotsiaalmaksu laest ja muudest maksuvabastustest kõrgepalgalistele," kirjutas Ligi.

Sotsiaalmaksulagi on üsna kallis lubadus, koalitsioonilepingu kirjutamise ajal hinnati, et 2014. aastal läheb see maksma 13 miljonit eurot.

Sotsiaalmaksulae kehtestamise eest on nii avalikkuses kui kuluaaride taga võidelnud peamiselt teenusmajanduse koda. Teised ettevõtjaid ühendavad organisatsioonid on olnud selle suhtes kõhklevamad. Rahandusministeeriumis tehti eelmise aasta alguses sotsiaalmaksulae kehtestamiseks ka natuke eeltööd ära, aga avalikkuse negatiivse suhtumise tõttu pandi sotsiaalmaksulaega tegelemine tollal kalevi alla.