„Pikka aega on üks suuremaid kohti piiratud kartograafiliste andmetega olnud Põhja-Korea. Kuid täna muudame me seda,“ ütles Jayanth Mysore, kes on vanemtootejuht Google'i Map Makeris, milles luuakse kaarte andmete põhjal, mida pakuvad kasutajad ja mille tõelevastavust kontrollitakse samasuguse protsessiga, mida kasutab Wikipedia, vahendab AFP.

Mysore'i sõnul täideti Põhja-Korea osa „kodanikest kartograafide kogukonna“ abiga, kes töötasid asja kallal mitu aastat.

„Samal ajal kui paljusid inimesi üle maailma huvitab väga Põhja-Korea, on need kaardid eriti tähtsad Lõuna-Korea kodanikele, kellel on seal suguvõsasidemeid või elab seal endiselt perekond,“ lisas Mysore.

Kõige vähem on Google'i kaardist aga abi põhjakorealastel enestel, kes elavad ühes isoleeritumas ja tsenseeritumas ühiskonnas kogu planeedil. Põhja-Koreas on olemas riigisisene intranet, kuid see on ülejäänud maailmast ära lõigatud. Väga piiratud hulk kasutajaid võib vahetada välismaailmaga riiklikult heaks kiidetud informatsiooni.

Täies mahus pääseb Põhja-Koreas internetile ligi vaid supereliit – mõnisada inimest või maksimaalselt tuhat.

Google pakub üksikasjalikku kaarti pealinnast Pyongyangist, millel on näidatud haiglad, metroopeatused ja koolid.

Väljaspool pealinna on kaart skemaatilisem, kui üle riigi on märgata linnasuurused hallid alad, mis lähemale suumides osutuvad ümberkasvatuslaagriteks.

Põhja-Korea tohutus vangilaagrisüsteemis arvatakse virelevat hinnanguliselt 200 000 inimest, kellest paljud on süüdi selles, et nad on rahvavaenlase sugulased.

Google on aidanud nende laagrite asupaigale valgust heita ka varem Google Earthi satelliidipiltide abil.

Inimesed, kes on seotud Põhja-Korea inimõigustealase olukorra uurimisega, kasutasid satelliidipilte, et kinnitada teadaolevate laagrite asukohad ja avastada uusi.