Ministeeriumi avalduses täpsustatakse siiski, et al-Qaidaga seotud rühmituse Ansar Dine (Usu Kaitsjad) juhi Iyad Ag Ghaly kodu pole prantslased pommitanud, teatab AFP BNS-i vahendusel.

"Gao ja Timbuktu ümbruses leidis aset umbes 20 õhurünnakut," märgiti ametlikus avalduses.

Prantsuse hävitajad pommitasid Põhja-Malis muu hulgas ka usuäärmuslaste kantsi Kidali.

"Kidalis korraldati islamistide tugipunktidele õhurünnakud," ütles Mali julgeolekuallikas.

Kidal on olnud Ansar Dine'i tugipunkt. Iyad Ag Ghaly on endine sõdur ja tuareegi mässuline, kes rühmituse eelmisel aastal moodustas. Varem päeval levis kuuldus nagu oleks tema kodumaja maatasa pommitatud.

Prantsusmaa ja Mali väed valmistuvad Timbuktu linna vabastamiseks islamiäärmuslaste käest, kes on seal hävitanud korvamatuid ajalooväärtusi. Timbuktu lennuväli oli pühapäeval juba prantslaste valduses. Tundmatuks jääda sooviva julgeolekuametniku sõnul liigutakse edasi äärmise ettevaatusega, et vältida linna ajaloo- ja kultuuriväärtustele lisakahju tegemist.

Ühe linnaelaniku sõnul oli liitlasvägesid õhtul juba äärelinnades näha.

"Me pole linnale lähenedes kohanud mingisugust vastupanu," kinnitas julgeolekuametnik.

Prantsusmaa ja Mali valitsusväed vallutasid laupäeval riigi põhjaosas islamistide valduses olnud Gao linna, mis asub pealinnast Bamakost 1200 kilomeetrit kirdes Nigeri piiri lähedal. Nigeri territooriumil valmistuvad Tšaadi ja Nigeri ühendväed islamistide vastu teist rinnet avama.

Mali märtsikuine sõjaväeline riigipööre tekitas võimuvaakumi, mis võimaldas tuareegidel kuulutada riigi põhjaosas välja oma Azawadi riigi, kuid äärmusislamistid tõrjusid nad peagi kõrvale, lubades rajada selles Prantsusmaast suuremas piirkonnas islamiriigi.

Äärmuslased hävitasid riigi põhjapiirkonnas mitmeid ajaloolisi vaatamisväärsusi, mis nende hinnangul solvavad islamiusku. Ansar Dine'i rühmituse islamistid alustasid Timbuktu linna kultuuriväärtuste hävitamist juba 1. juulil, varsti pärast seda, kui UNESCO oli kandnud need maailmapärandi ohustatud objektide nimekirja, ja jätkasid seda kuni viimase ajani.

Prantsusmaa sekkus Mali konflikti 11. jaanuaril, et peatada al-Qaida äärmuslastega seotud kolme islamistliku rühmituse pealetung pealinna poole.