Selle asemel on kolm venda veetnud terve oma elu lukustatult Albaania Bardhaji külas asuvas kodus, vangidena veritasu pärast, mis teeb nende väljamineku liialt ohtlikuks, kirjutab Daily Mail.

Vennad on ühed ligi 900 lapse seast, kes peavad jääma siseruumidesse, et vältida neile iidse käskudekogu, Kanuni poolt määratud tapmist - nimelt kuulub Kanuni ka veritasu, mis nõuab vere tasumist verega.

Kommunistliku režiimi lagunedes kukkus Albaanias kokku ka toonane õiguskord ning paljudes riigi osades elatakse iidsete ühiselu reeglite järgi, mida albaania keeles kutsutakse kanuniks.

Kanuni taasjõustumise põhjusteks Albaanias on riikliku sunnimehhanismi nõrkus. Erilise tähelepanu all on veritasu ehk gjakmarrja. Peamiselt seetõttu, et ohus on tuhandete inimeste elud ja veritasust ei pääse ka need, kes kohtus on õigeks mõistetud.

Kümme aastat väldanud postkommunistlikkus kaoses on lagunenud ühiskondlikud struktuurid, iidse kanuni kasutamine on väljunud kontrolli alt ja kunagisi täpseid reegleid tõlgendatakse üsna meelevaldselt.

Muistse kanuni kohaselt tuli vere eest tasuda verega, teisisõnu nõuti ka mõrtsuka mahalöömist. Kuid kättemaksuks ei tohtinud tappa mõrtsuka naist ja lapsi ning vanemaid. Tänapäeval peavad Albaanias varjupaika otsima kõik pereliikmed, sest kättemaksjad ei halasta kellelegi.

Albaania haridusministeerium on Zefi, Marseli ja Marsela sarnaste laste abistamiseks palganud õpetajad, kes lapsi vähemalt kolmel korral nädalas külastaksid, et lastel oleks võimalik vähemalt mingigi haridus omandada.

Haridusministri asetäitja Halit Shamata ütles ajalehele SETTimes, et nad saadavad laste juurde lähimate koolide õpetajad.

"Enamikel juhtudest eelistame me õpetajaid, kes on neid lapsi varem õpetanud - ajal kui neil oli veel võimalik koolis käia. Sellistes tingimustes õpetamine on raske, kuid meie õpetajad teevad laste jaoks parima," ütles Shamata.