Rootsi prokuratuuri julgeolekuküsimuste peaprokurör Tomas Lindstrand ütles, et kergitas kulmu, kui kuulis ülemjuhataja Göransoni sõnavõtust ajalehes Svenska Dagbladet, vahendab Dagens Nyheter.

Ajaleheintervjuus vastas Göranson küsimusele, kas Rootsi suudab end kaitsta.

„Me suudame end rünnaku eest kaitsta piiratud aja jooksul. Me räägime umbes nädalast oma jõududega,“ vastas Göranson, viidates stsenaariumidele, mida kaitsejõud on salaja läbi mänginud.

Prokurör Lindstrand reageeris ja esitas enesele küsimuse, kas ülemjuhataja on liiga avameelne.

„Kui räägitakse riigi kaitsevõimest, on need loomulikult väga tundlikud andmed. Lisaks sellele on küsimus, kui hästi teada need andmed on ja kui täpsed need on. Aga on selge, et välisjõul, millel on Rootsi vastu huve, mis pole lõpuni positiivsed, on sellistest andmetest väga palju kasu. Eriti, kui sellega tuleb välja riigi relvajõudude ülemjuhataja,“ ütles Lindstrand.

Peaprokurör otsustab lähimal ajal, kas asjaga tuleks edasi minna. Ennekõike tahab ta teada, kas informatsioon kahjustas riigi kaitsevõimet või julgeolekut.

Lindstrand ei ütle, millisest kuriteost täpselt jutt käib, kuid viitab sellele, et tegemist võib olla karistusseadustiku 19. peatükiga. See käsitleb kuritegusid riigi julgeoleku vastu. Kui Lindstrandi tegevus peaks viima eeluurimiseni, peaks selle juhtimine olema Rootsi õiguskantsleri ülesanne.

„Mina ei saa eeluurimist algatada, sest asi puudutab ajakirjandusvabadust. Mina saan juhtida sellele õiguskantsleri tähelepanu,“ ütles Lindstrand.

Kindral Göranson ise ei leia, et oleks riigisaladusi avaldanud. Ta ütles laupäeval intervjuus Dagens Nyheterile, et samasuguse hinnangu kaitsejõudude valmisoleku kohta võib anda igaüks, kellel on sõjalisi teadmisi, avalike allikate põhjal.

Ülemjuhataja viibib praegu ületöötamise tõttu haiguspuhkusel.