Ida-Tallinna keskhaiglas võis aja saada samas jaanuari lõppu ning Lääne-Tallinna keskhaiglas veebruarikuusse. Perearstile öeldi regionaalhaiglast selgituseks, et varem pole aega võimalik saada, kuna arste pole ning õde ei saa koormustesti läbi viia, kuna ka õdesid pole.

Regionaalhaigla kommunikatsioonispetsialist Urve Pals ütles Delfile, et plaaniline EKG-koormustest ei ole erakorraline uuring, millele peaks pääsema samal või järgmisel päeval. "Plaaniliste uuringute ooteaeg sõltub uuringuvõimaluste kättesaadavusest ja uuringut vajavate patsientide arvust."

Pals rõhutas, et südames ägedat valu kaebav patsient tuleks kohe erakorralise meditsiini osakonda suundata ning ainult mitte-erakorralistele patsientidele tehakse uuringud plaanilises korras.

"Uuringu teostamise aja määramine sõltub näidustustest. Kui puudulikult täidetud saatekirja või perearsti ebapiisava kommunikatsiooni korral ei jõua haiglasse info uuringu aegkriitilisuse kohta, võib plaanilisele EKG-koormustestile pääsemine viibida," selgitas Pals.

Perearst saab koormustesti ise teha

Pals märkis, et EKG-koormusteste saab Tallinnas teha praktiliselt kõikides tervishoiuasutustes ning koormustestide teostamise õigus on ka perearstidel.

"Peremeditsiini residentuuri õppeprogrammis peab perearst muu hulgas omandama ka oskuse teha veloergomeetriat (EKG-koormustesti)," lausus Pals, kelle sõnul on sotsiaalministri määruse järgi elektrokardiograafia koormustest teenus, mille eest haigekassa perearstile ka maksab.

"See tähendab, et ei õiguslikult ega ka perearsti kutse omandanu teadmiste ja oskuste poolest pole perearstil piiranguid iseseisvalt perearstikeskuses EKG-koormustesti teha ning tal on ka võimalus tellida seda uuringut kõigist teistest tervishoiuasutustest lisaks regionaalhaiglale."

Erakorralised saavad uuringule samal päeval

"Põhja-Eesti regionaalhaiglas on loodud piisavad võimalused haiglasse suunatud erakorralistele ja plaanilistele haigetele uuringute tegemiseks ning võimalusel osutatakse teenuseid sh EKG-koormusteste ka teistele tervishoiuteenuste osutajatele, sh perearstidele," kinnitas Pals.

Pals lisas, et regionaalhaigla statsionaari hospitaliseeritud patsientidele EKG-koormustestidele järjekorda ei ole, haiglasse sisse kirjutatud patsiendid pääsevad uuringule tellimuse esitamise päeval.