Alajaotuse „Valimised“ alla on Friedrich Seman kirjutanud, et tema meelest ei tohiks riigikogu liige teha samal ajal mingit teist tööd.

„Riigikokku valitud inimesele peaks olema riigikogu põhitöökoht, kus tuleb kohal käia ja tööd teha. Riigikogu liige ei tohiks tööajal käia välismaal dirigendiks, kontserte andmas, võistlustel ega tohiks viibida erasektorite nõukogu koosolekutel jne. Neid vabandusi peaks tõlgendama tööluusina, mille eest töötasu ega töölähetust maksta ei tohi,“ leidis ta.

Vallo Meigo leiab oma ettepanekus, et valijal peab valimistel otsuse tegemiseks olema selleks ka teadmised. Kõne alla võiks tulla ka valija eksamineerimine.

„Juhusliku valija mõjutamiseks kasutavad kõik parteid primitiivseid loosungeid ja osavaid reklaamikampaaniaid, kus pole kohta tegelikel maailmavaatelistel seisukohtadel. Valimised võidab see partei, kellel on osavam reklaamikampaania. Et lõpetada valimiste muutumine kord-korralt järjest suuremaks palaganiks, on vaja tarka ja poliitilistest valikutest arusaavat valijat,“ leiab Meigo.

Rahvakogu „Varia“ alajaotust on omalt poolt täiendanud Aivo Peterson, kes leiab, et Eestis on pead tõstmas poliitikutest perekondlikud sündikaadid, kus mõne perekonna paljud liikmed on tegevad erinevatel riiklikel tasanditel ja kohtadel, kus omatakse suurt kaalu poliitiliste ja rahaliste otsuste üle.

„Lõpetada selline Eesti poliitkultuurile mitteomane riiklikul tasemel perekonnastumine. Liiga palju isiklikku võimu on sellesse nähtusse sissekirjutatud . Veel natuke ja Eesti demokraatlik elukorraldus liigub perekondlikku diktatuuri, mida looritakse ka edaspidi mingite demokraatlike loosungitega,“ kirjutab ta.

Linnapea parteituks

Eesti rahvusliku lennufirmaga seoses on huvitav ettepanek Urmas Arumäel, kes leiab, et tuleks ehk leppida sellega, et Estonian Air ei hakkagi kasumit teenima ning tuleks seda käsitleda kui MTÜ-d.

„Mis mõtet on siis mängida äriühingut, kui äri teha ei saa, ei osata, või polegi võimalik. Äriühingu eesmärk on toota kasumit ja kui seda polegi kuskilt tulemas, ongi pankrot,“ kirjutab ta.

„Samas oleks Estonian Airi sulgemine teatud mõttes katastroof ja süvendaks Eesti ääremaastumist. Äriühingut lõputult riigi poolt doteerida ei saa - see moonutaks turgu ja poleks kooskõlas vaba turumajandusega ning Euroopa Liidu reeglitega. Kuna äriühingut MTÜks ümber kujundada ei saa, tuleb AS Estonian Air viisakalt ja vabatahtlikult lõpetada ja moodustada MTÜ Estonian Air, mida saab riik vajadusel ülal pidada,“ leidis Arumäe.

Rahvakogu alajaotuse „Erakonnad“ alla on kirjutanud Karl Samuel, et linnapeaks olemise ajal peatada oma erakondlik kuuluvus.

„Linnapea ei tohi olla oma senisele erakonnale häälte püüdjaks ja ostjaks. Tulemuseks olekski mõjuvõimu, linna rahaliste võimaluste kasutamine oma erakonna huvides. Näited on tuua praegusest Tallinnast,“ leiab ta.

Rahvakogu „Kaasatuse“ alajaotuse alla on kirjutanud Juhan Kivirähk, et tuleks käivitada Rahvuslik Arenguvõrgustik ja luua riigikogus arengukomisjon. Ta meenutas, et 2005. aasta 14. septembril kiitis riigikogu heaks Eesti säästva arengu riikliku strateegia "Säästev Eesti 21". Selle rakendusosas on tehtud ettepanek käivitada Rahvuslik Arenguvõrgustik ning luua riigikogus arengukomisjon.

Tegu oleks erakondadevälise, poliitiliselt sõltumatu strateegilise arengu planeerimise ühendusega, mis oleks nii pikaajalisi kavasid välja töötav, eri valdkondade strateegiaid ühildav kui ka nende elluviimist jälgiv institutsioon. Rahvusliku Arenguvõrgustiku raames peaks jätkuma ka rahvakogu.ee portaali tegevus.