Tartu maakohtu pressiesindaja Krista Tamm ütles Delfile, et kohtutele on praeguseks loodud Facebooki kontod, kuid Tartu maakohus ei ole seda reaalselt veel menetlusdokumentide kättesaadavaks tegemise kohta teavituste edastamiseks kasutanud.

Justiitsministeerium koostas ja edastas kohtutele selle nädala alguses virtuaalse sotsiaalvõrgustiku kohtute kontode kasutamise nõuded ja juhised.

Selle järgi hakkab konto kasutamise õigus olema ainult nendel kohtuametnikel, kes tegelevad menetlusdokumentide kättetoimetamisega, kuid Tamme sõnul ei ole vastavate ametnike ringi Tartu maakohtul praegu veel kindlaks määratud.

Kohtuametnik saab sotsiaalvõrgustiku kasutajakonto lehel meilisõnumina saata adressaadile teavituse selle kohta, et viimasele on avalikus e-toimikus tehtud kättesaadavaks uus dokument temaga seotud kohtuasjas.

Isik saab e-toimikus dokumendiga tutvuda kasutades sisenemisel ID-kaarti või mobiil-IDd. Kui isikul ei ole võimalik dokumendiga elektroonselt infosüsteemi kaudu tutvuda, palutakse teda sellest teada anda ja edastada kohtule selle sidevahendi andmed, millele on võimalik dokument edastada. Sellisel juhul peab isik dokumendi kättesaamise kohta edastama kohtule allkirjastatud kinnituse.

Kohtuametnik peab teavituse saatmise toimikus dokumenteerima, kontrollima teavituse kättesaamist ja dokumenteerima ka teavituse kättesaamise.

Tartu maakohtu kogu postikulu oli eelmisel aastal 67 456,61 eurot. „See summa sisaldab kõigi menetlusdokumentide saatmise kulu. Kogemus sotsiaalvõrgustike kaudu teavituste edastamise abil kokkuhoiu saavutamises puudub, kuid kindlasti loodame sellele,“ ütles Tamm.