See oleks ajalooline otsus, mis peaks muutma paljude pro-Euroopa poliitikute retoorikat. Kui seni nähti ELi kui asendamatut ja kõiki õnnelikuks tegevat organisatsiooni, siis nüüd on öeldud ühe maailma arvestatavama riigi peaministri poolt, et rong liigub vales suunas. Delfi küsib: et kas Eestis on jätkuvalt poliitikuid, kes ei näe ELile alternatiivi ja kes julgeks öelda: Cameron on nagu Gräzin!

"Inimesed tunnevad, et Euroopa Liit liigub suunas, millega me liitudes nõusolekut ei andnud. Nad sekkuvad meie riigi ellu moel, mida inimesed liigitavad ebavajalikeks reegliteks ja regulatsioonideks. Ja nad imestavad sügavalt, mis kogu selle mõte on," ütleb Cameron kolmapäevases pöördumises, teatavad erinevad agentuurid.

Mida see siis tähendab? Euroopa, kus muresid ja väljakutseid on niigi piisavalt, saab endale veel ühe murelapse - britid, kes tahavad ELi paati kõigutada kõvemini kui keegi teine.

Nüüd võime ette kujutada, kuidas algab pikk ja kulukas PR-ooper, kuidas britte ikka ELi jätta. Küsimus pole pelgalt ELis, vaid teema on palju laiem. See muudab jõuvahekordi Euroopas ja osaliselt ka maailmas.

Täna on kindlasti veel vara ülereageerida ja Euroopa tulevikku vaid mustades värvides näha. Aga kindlasti algab protsess, kus Ühendkuningriigid ei pruugi olla ainsad. EL-vastased, või vähemalt kriitilised, sarnased meeleolud on paljudes riikides. Liigne avatus ja liigne "ühise turu loogika" paratamatult kõiki ei soosi.

Eestile on loomulikult EL kasulik, sest me saame sealt raha. Arvame, et suuresti nii lihtne see eestlaste meelitamine ongi. Lisaks veel väärtus, et saame kuuluda olulise partnerina suurde majandusliitu, mis peaks meile tagama ka poliitilise turvatunde. Delfi on nõus, et Eestile on EL möödapääsmatu ja kasulik.

Cameroni tänane avaldus aga lükkab käima diskussiooni, et milline on tuleviku EL. Kui varem oli see arutelu natuke liiga teoreetiline, siis britid andsid sellele praktilist tooni juurde.