"Inimesed tunnevad, et Euroopa Liit liigub suunas, millega me liitudes nõusolekut ei andnud. Nad sekkuvad meie riigi ellu moel, mida inimesed liigitavad ebavajalikeks reegliteks ja regulatsioonideks. Ja nad imestavad sügavalt, mis kogu selle mõte on," ütleb Cameron kolmapäevases pöördumises, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Cameroni sõnul tahab ta Suurbritannia praeguse liikmesuse tingimused ühenduses uuesti läbi rääkida ja seejärel "korraldada briti rahvale referendumi väga lihtsa valikuga - jääda või mitte".

Valitsusjuhi kõneisik hoiatas juba esmaspäeval, et peaminister peab mitu korda edasi lükatud kõne Suurbritannia suhetest Euroopa Liiduga sel kolmapäeval Londonis.

Cameron pidi esinema kõnega reedel Hollandis, kuid lükkas selle edasi Alžeeria pantvangikriisi tõttu, milles sai tõenäoliselt surma kuus Briti kodanikku ja üks Suurbritannia alaline elanik.

Valitsusjuhi kauaoodatud kõnet peetakse tema ametiaja olulisimaks. Eelmisel nädalal ütles peaminister raadiousutluses BBC-le, et loodab saavutada läbirääkimistel Brüsseliga põhimõttelisi muudatusi Suurbritannia liikmesuse tingimustes, mis võidakse seejärel panna rahvahääletusele.

Briti meediasse jõudnud katkete kohaselt kavatseb Cameron kõnes hoiatada, et Euroopa Liit peab lahendama oma puudused või riskima Suurbritannia võimalikuga lahkumisega ühendusest.

Usutluses BBC raadiole ütles Cameron, et ei toeta kohest referendumit Euroopa Liidust väljaastumise üle, sest tegu oleks "valede valikutega". Arvatakse, et selline rahvahääletus ei toimuks enne 2015. aasta valimisi.