„Isiklikult ma arvan, et võiks (uurimiskomisjoni luua – toim),“ vastas Kallas Delfi küsimusele, mida ta arvab mõttest VEB fondi asjaolude selgitamiseks riigikogu erikomisjoni loomisest.

Samas rõhutas Kallas, et kogu erakonna eest kommenteerib seda küsimust fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi ja andis mõista, et ta räägib ainult iseenda eest.

Tamkivi ütles eile Delfile, et tema hinnangul tuleks kõigepealt analüüsida, mida uurimiskomisjon antud juhtumi selgitamisele juurde anda võib. „Kui seal erilist lisaväärtust ei ole, siis pole mõtet niisama selle komisjoniga keerutada,“ sõnas ta.

Kaja Kallase poolehoid uurimiskomisjoni loomisele ja Jaanus Tamkivi teatav skeptitsism sobib kokku viimasel ajal üsna sageli arutletava teemaga peaministri partei sisepingetest. Kujunenud olukorda vaadates tundub, et Kaja Kallas on taas valinud poole, kes on huvitatud asjade võimalikult läbipaistvana hoidmisest. Mäletatavasti tundis Kaja Kallas muret ka rahastamisskandaali mõju pärast kodupartei mainele ning kutsus kõiki erakonnakaaslasi üles antud teemal suu puhtaks rääkima.

Isegi kui Reformierakond peaks siiski otsustama, et nad on VEB fondi uurimiskomisjoni vastu, siis ei ole erilist väljavaadet, et nende tahtmine peale jääb, sest nii SDE kui Keskerakonna võtmeisikud on öelnud, et erikomisjoni loomine on mõistlik mõte. Ka IRLi fraktsiooni juht Kaia Iva ütles eile Delfile, et „kui riigikontrolli tulemustest selline tõsine vajadus tuleneb, siis meie uurimiskomisjoni pidurdama ei hakka“.

16. jaanuaril avaldatud Eesti Panga koostatud VEB fondi auditist selgub, et keskpank saatis 1995. aastal Venemaa Välismajanduspangale teadlikult külmutatud rahade kohta valeandmeid sisaldava kirja. Tolleaegse Eesti Panga presidendi kohusetäitja Vahur Krafti allkirjaga dokument valetas, et firmale TSL International kuulub nõudeid külmutatud rahale 32,3 miljoni dollari väärtuses.

Reformierakond on antud küsimuses poliitilistest parteidest arusaadavalt kõige ebameeldivamas olukorras, sest partei tippjuht ja alusepanija Siim Kallas oli äsja enne kurikuulsa kirja keskpangast välja saatmist Eesti Panga juhi kohal lahkunud ning pidi olema väga põhjalikult kokku puutunud VEB fondi temaatikaga.

Reformierakonna riigikogu fraktsiooni aseesimees Remo Holsmer kinnitas täna õhtul Delfile, et VEB-fondi minevikutehingute uurimiseks komisjoni loomise poolt on kogu fraktsioon.