Niisugune valimistulemus õõnestaks veelgi juba niigi väikseid rahulootusi Iisraeli ja Palestiina vahel ning suurendaks tõenäoliselt juudiriigi rahvusvahelist isolatsiooni, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Valimiste tulemusel võimule pääsejate ees seisavad keerulised välispoliitilised väljakutsed, millest eriti teravad on Iraani vastuolulise tuumaprogrammi küsimus ning suhted palestiinlastega. Riigisiseselt seisavad uuel valitsusel ees eelarvekriisi lahendamine ning kärpemeetmete elluviimine, mis suurendavad tõenäoliselt veelgi hüppelise hinnatõusu põhjustatud rahulolematust rahva seas.

Küsitlustulemused on näidanud peaminister Benjamin Netanyahu parempoolse erakonna Likudi ning marurahvusliku Yisrael Beitenu ühisnimekirjale konkurentide ees edumaad.

Valimispäeva lähenedes on toetus Likud-Beitenu nimekirjale siiski vähenema hakanud, hetkeseisuga prognoositakse neile Knessetis 32 kohta, mida on praegusest kümne võrra vähem. Nende lähimale ohustajale, vasaktsentristlikule tööparteile ennustatakse 17 kohta.

Eelmisel nädalal avaldatud viimaste küsitlustulemuste kohaselt saab paremerakondade ja usuparteide blokk Knessetis 61-67 kohta vasaktsentristlike ja araablaste parteide bloki 53-57 vastu.

Üsnagi sündmustevaesele kampaaniale on vürtsi lisanud karismaatilise Naftali Bennetti juhitav marurahvuslik erakond Juudi Kodu. Bennetti näol on tegemist Iisraeli poliitika tõusva tähega, keda toetab peamiselt juudiasunduste elanikkond.

Eelmistel parlamendivalimistel 2009. aastal sai erakond üksnes kolm kohta, sel korral prognoositakse Juudi Kodule 15 kohta, mis muudab selle tõenäoliseks valitsuspartneriks igale võimalikule koalitsiooni moodustavale erakonnale.

Bennetti poliitareenile sisenemine on poliitikaanalüütikute sõnul Netanyahut hirmutanud, mistõttu on valitsusjuht kõvasti vaeva näinud, et parempoolsete hääled Likudilt Juudi Kodule ei läheks.

Sellest on tingitud ka Netanyahu üsnagi kompromissitu retoorika juudiasunduste suhtes, usuvad analüütikud.

Riigis on 5,65 miljonit valimisõiguslikku kodanikku.

Valijad saavad hääletada 10 132 jaoskonnas, mis avatakse eesti aja järgi kell 7 teisipäeva hommikul ning suletakse õhtul kell 21.00.

Riigis on tugevdatud turvameetmeid ning üle 20 000 politseiniku on valimiste sujuvaks toimumiseks jaoskondi valvama toodud.

Netanyahu jätkamine peaministrina on üsna kindel, mistõttu on nende valimiste kõige põletavam küsimus, missuguse koalitsiooni eesotsas praegune valitsusjuht jätkab ning missugust poliitikat Iisraeli uus valitsus Palestiina ja Iraani suhtes kujundama hakkab.

Analüütikud on veendunud, et Netanyahu püüab uut valitsust moodustada traditsiooniliste liitlastega.

"Järgmisse koalitsiooni kuuluvad Likud-Beitenu, Juudi Kodu, ultraortodoksne Shas, Ühtne Toora Judaism ja võib-olla ka Yesh Atid, niisugune koalitsioon tähendaks seda, et esimest korda Iisraeli ajaloos on Knessetis enamus ultraortodokssetel ja usklikrl parlamendiliikmetel," kirjutas analüütik Shalom Yerushalmi päevalehes Maariv.

Yerushalmi sõnul kujutaks niisugune asjade seis endast suurt võitu asunikele, kes on tema sõnul muutunud riigis juhtivaks ideoloogiliseks jõuks.